Към днешна дата най-популярните марки мобилни чипове в световен мащаб са Qualcomm и MediaTek. В производството им се използва американска технология, като по този начин полупроводниците могат да са обект на санкции, дори да се произвеждат в китайски заводи.

Това е причината Китай да цели създаването на 100% свои чипове и напълно независима технология за производството им. Азиатската страна вече е доста напред в плановете си.

Цао Хайтао, изтъкнат професор в Университета Минджианг, каза че 30% от смартфоните, продавани в Китай, трябва да използват китайски чипове.

Той също така предлага всяка марка, която реши да ползва други полупроводници, да плаща до 400% повече данъци.

Цао Хайтао смята, че целта на това е да се култивира китайският пазар. "Когато има пазар, има доход, а когато има доход, има инвестиции в научноизследователска и развойна дейност", заявява професорът.

Unisoc, най-големият китайски дизайнер на чипове за мобилни телефони, бързо се очертава като изгряваща сила на глобалния пазар, тъй като се стреми да оспори господството на традиционни играчи като тайванската MediaTek и американския гигант Qualcomm.

Базираната в Шанхай фирма вече отбеляза стократен ръст в продажбите на полупроводници през изминалата година.