Китай ще направи телескопа FAST достъпен за учени от цял свят

Най-големият по рода си телескоп започна да функционира през 2020 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напред!!! Науката е слънце, което във душите греййй.

Ама тия реклами нито се отварят нито затварят както трябва. Незнам при останалите потребители как е ама от моят телефон не е добре.

КИТАЙСКО ГОТВАЧ ЯМ-ЯМ ОТ УХАН : У ТОЗИ ВОК МОЕМЕ ДА СГОТВИМЕ ВСИТЕ ЖИВОТНИ ОТ НОЕВИЯТ КОВЧЕГ СЪС СЕ КАПИТАНА И ЕКИПАЖА ДОРИ ЩЕ ОСТАНЕ МЯСТО ЗА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ.

т.е. нямат идея как да го ползват и никой не дава пари за научни проекти. просто го построиха за да ИМАТ.

"Досега с него са заснети 240 пулсари. Един от най-значимите е открит в звездния клъстер Месие 92. Това е така нареченият милисекунден пулсар, който се върти много по-бързо от другите с невероятните 316,5 завъртания в секунда." Т. е., не четеш текста под заглавието...

От 3ти юли 2016 до януари 2021 са 4 години и половина - 2190 дена да продължавам ли със сметките? "Излюпили 240 семки" за 4 часа и половина не е голямо постижение за семкарите. Що набивате големи нападки кой чел и кой не чел като не сте вникнали в съдържанието, а само гледате цифичките?

Това не е фотоапарат, да насочиш обектива и да щракнеш. Правят се и се анализират хиляди снимки. Защо мислиш отпускат само 10% от времето? Ако отпуснат повече, ще вземат повече пари. Явно го ползват!!!

аха... те на ръка ги обработват снимките, не е с компютри. Имат свободно време за телескопа - решават да го споделят.

Turi si adblock be pi4

Какви снимки бе разбирачи...това е радиотелескоп, т.е. изследва радиовълни излъчени от космически обекти...След това събраните данни се обработват и се анализират.

Пари от въздуха. Ще бъде достъпен но срещу съответния наем. Ще идват учени от цял свят а пък простите китайци ще си водят записки какво се изследва и накъде се насочва телескопа. И току виж четем новините - китайци са открили извънземен живот.

Ublock Origin, добавака за браузер.

от въздуха пари?? а, не е ли преди това построено нещо уникално на земята?

всъщност няма наем! няма цена в пари за ползването на телескопа. парите са изключително несъществено понятие, когато си говориш за наука. Схемата е проста, подаваш предложение за наблюдение, комисия оценява научния му смисъл и дали това което предлагаш да се наблюдава си струва да се наблюдава ("струва" от гледна точка на принос към науката). Ако те одобрят получаваш график с дата и време в което телескопа ще бъде насочен да наблюдава това което ти искаш. Разбира се данните си остават собственост на собственика на телескопа, а често и научния труд в който се използват данните е безвъзмездно предоставен на собственика на телескопа. На тази схема работят повечето телескопи, които допускат външни наблюдатели включително Хъбъл например. Всеки дори ти можеш да подадеш искане за наблюдение с този телескоп или Хъбъл, друг е въпроса дали то ще бъде одобрено. Това са уникални съоръжения повечето от тях без аналог и времето им е безценно (в смисъл на парична цена). пп. точно с радиотелескоп е малко вероятно да открием живот.

"... (нерегистриран) "правиш някакви заключения без да си имаш идея или отправна точка! как прецени, че откриването на 240 пулсара за 4 години е както сам се изразяваш "не е голямо постижение"? нека ти дам отправна точка за сравнение и тогава ми кажи дали 240 пулсара за 4 години е "не е голямо постижение". НАСА за цялото си съществуване до сега използвайки множество радиотелескопи включително построеният за тях "Аресибо" в Пуерто Рико още 60те до момента са открили около 2000 пулсара. Това е за близо 60 години работа на "Аресибо" и десетки други по-малки радиотелескопи.

2000 са пулсарите открити само в Млечния път, демек в нашата галактика. В купа в който китайците са открили нещо има десетки открити пулсари. А най-бързо въртящият се пусар се върти със 715 оборота в сек. Заснети пулсари НЕ ЗНАЧИ ОТКРИТИ, а само наблюдавани.

не! към 2000 са откритите от НАСА пулсари въобще, това е по техни думи от 2017 г. не мои www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasa-continues-to-study-pulsars-50-years-after-their-chance-discovery всички въобще открити пулсари (от американци, японци, руснаци, китайци и всички други) са от Млечния път или Магелановите облаци (галактики джуджета на орбита около Млечния път). За момента няма открити пулсари в други галактики. не знам по твоите критерии, какво значи "открит". "Заснети пулсари НЕ ЗНАЧИ ОТКРИТИ, а само наблюдавани." по твои думи значи пулсарите са били наблюдавани, но не са открити. Моля, разясни малко тази каша!

така... да те питам само.... за какво е използван ПРЕДИМНО радиотелескопа "Аресибо" ? За пулсари или нещо друго? Я пак се информирай.

Дайте и на НАСА непременно - че те вече нищичко си нямат, само голи приказки им останаха. Нали наскоро точно техният телескоп се срути и разтроши като непотребен боклук. Отрязаха им и парите за Луната, така че няма как да стигнат някога до нея - ама поне да си я гледат през китайския телескоп и да се зъбят как щели да отидат на Луната всеки момент... А, и да ги пуснете без пари - евреите не обичат да плащат.

Има нещо забавно в хейта ти. В опита си да ги оплюеш не усещаш какви небивалици пишеш! :)))

същия въпрос можеш да си го зададеш и относно китайския телескоп, странно защо не си се сетил за него по-рано. за кашата открит/наблюдаван нещо няма ли да кажеш?

Всеки път доста находчиво и адекватно ги оплювам. Отнема ми 5 секунди да го измисля - при всяка различна новина.