Китай ще отвори своя 500-метров телескоп за учени от цял свят. Става дума за съоръжението "Sky Eye", което представлява най-големия в света апертурен сферичен радиотелескоп, известен още и с абревиатурата FAST.

Вижте как изглежда най-големият радиотелескоп в света FAST >> >> >>

Съоръжението се използва за изучаване на пулсари и други космически обекти. То ще подпомага и търсенето на извънземен живот.

Чуждестранните учени, които искат да се възползват от възможността, трябва да подадат документи в Китайската национална астрономическа обсерватория. Ръководството на FAST споделя, че около 10% от времето за наблюдение на телескопа ще бъде отделено за специалисти от други държави.

Най-големият по рода си телескоп започна да функционира официално на 11 януари 2020 година. Досега с него са заснети 240 пулсари. Един от най-значимите е открит в звездния клъстер Месие 92. Това е така нареченият милисекунден пулсар, който се върти много по-бързо от другите с невероятните 316,5 завъртания в секунда.

Иначе Sky Eye вече е единственият, който може да извършва редица видове наблюдения след пропадането на радиотелескопа "Аресибо" в Пуерто Рико. Конструкцията, построена през 60-те години на миналия век с цел да изследва йоносферата на Земята, се срути в началото на месец декември.