Коментари - Бизнесът предпочита Linux за облачни услуги | IT.dir.bg
назад

Бизнесът предпочита Linux за облачни услуги

Скорошно проучване показва, че 75% от големите компании използват Linux за работа с облачни услуги.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът предпочита Linux за облачни услуги | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това си е добра новина, надявам се и при десктопа да се започне тази тенденция, андроид не е достатъчен !

Винаги съм ги делял така. За сървър Unix тип (например Linux). За персонален компютър Windows. Въобще не мога да се сетя, за какво ми е на сървър разни прозорци и красоти. Джвъджкаш си от командния ред, допотопни едитори и например наподобяващия Norten Commander под DOS Midnight Commander. Друго просто не ти трябва за сървър. А какво е точно разликата между Unix и Linux не ми е много ясно, освен за някакви права? Разлики трудно се откриват, макар да знам такива, но може да са за конкретната ОС.

Linux Mint + WPS office + GIMP + WINE = перфектен домашен компютър, а защо не и служебен ;)

За служебен трябва LibreOffice :)

Какво върви последно под WINE? Фотошоп, Корел дроу, Илюстратор или някаква яка и нова игра, която се базира на ДиректХ? Огромния проблем на Линукс е точно в графичната среда и слабата поддръжка на хардуерна акселерация. Ако този проблем бъде преодолят по някакъв начин, което няма да стане от конзолните плъхове като Торвалдс и компания, то Уиндоуса ще остане в миналото. Един добър пример е Андроида, както и Стийм ОС-а за игри на Валв.

Последно си играх с Photoshop и Corel Draw под Wine predi 5-6 години и си вървяха съвсем безпроблемно, поне за моите нужди, друг е въпроса че и с Gimp/Inkscape ми вършат работата

Аз по принцип ползвам Windows заради няколко специализирани програми, които нямат версия за Линукс, но в къщи съм си качва Slackware и останах безкрайно доволен (вярно, че малко по-трудно се работи с тази дистрибуция, но за сървър е един от най-добрите). После на един лаптоп си качих Ubuntu - перфектен е! С горното искам да кажа, че за мен най-важното е функционалността и цената, която ще платя за това. Иначе не ми пречи на каква платформа ще работя. В повечето случаи за различните цели си избирам различна платформа. Това е моето мнение.

От една година ползвам ЛИНУКС .Джама само на служебния. След малко убунту и дебиан се установих на Арч и нищо сложно за новак като мен.

Arch е перфектен! Най-хубавото му е, че не трябва да упгрейдваш цялата дистрибуция на всеки 6 месеца. А и не пипат оригиналните пакети. Убунту постоянно се ровичкат в КДЕ примерно, и някои от дистрибуциите имаха много бъгове там.

Arch forever!!! От 2003 г. насам съм минал през доста дистрибуции. С Arch съм от 4 години. Много е добър.

От 4 години изцяло ползвам Arch. Изключително лек, гъвкав и стабилен. GNU/Linux освен за сървъри се оказва доста здрава бойна машина когато става въпрос за създаване на всякакъв вид компютърна графика и то на съвсем професионално ниво.

Цялата работа е, че с Widows виртуалките се оскъпяват - плащаш им и лиценза. А ако сложиш и MSSQL - а пък то трябва да сложиш, и там плащаш лиценз. Иначе на Ейжъра като че ли услугите са по-развити и разнообразни от Амазонските, предлагат и специфични за Microsft неща. Но пък са по-скъпи и (както се оказа) по-зле с отказо-устойчивостта.

Всяко едно начинание с Уиндоус е значително по-скъпо. От елементарен хостинг, офис сървър, чак до облачни услуги. Всичко е на лицензи и софтуери и цените почти винаги са в хиляди... долари. Иначе Ейжъра е хубава услуга, но доста скъпичка.

Проблемът е , че инфото идва от Linux Foundation. Ако питаме Майкрософт сигурно и те ще докарат същия процент. Както винаги, истината е по средата.

Я виж ти какъв неподозиран потенциал имал Линукс-а.

Неподозиран? Че той от години се използва масово при сървърите.

Linux се разви доста през последните 10 г. Само десктоп сферата им куца, но ще си дойде с времето.

Някои версии вече са доста добри - например Linux Mint. LibreOffice също много подобри съвместимостта си с MS Office в четвърта версия. Единственият ни проблем с него е комуникацията с НАП. Но проблемът идва от държавната ни администрация, която яко се подложи на чичко Били по времето на един дребен министър.

О, да. Също и Debian и Ubuntu (дядото и таткото на Mint и една камара други дистрибуции), OpenSuse, Fedora... Има още какво да се желае, но са на прав път. Не бързам, ще почакам още малко. И за дребничкия министър си прав, а преди него и след него имаше едни други министри, които действаха по същия начин.