Коментари - Най-подходящите Linux дистрибуции за начинаещи | IT.dir.bg
назад

Най-подходящите Linux дистрибуции за начинаещи

Много хора започнаха да търсят алтернативи на Windows. Вижте кои са най-подходящите Linux дистрибуции за начинаещи.

Обратно в новината

Коментари - Най-подходящите Linux дистрибуции за начинаещи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубава статия, особено за хората, които искат да пробват различни неща. И са като мен - недостатъчно напреднали, за да ползват Windows. След инсталация е много "гол" и вградените му приложения не стават. Notepad-a е изключително нефунционален и трябва да бъде подменен, файловият мениджър, ако поддържаше табове щеше да е чудесно, за тоталният провал Edge да не говорим. Default-ните приложения на MS просто не струват ..... Затова си карам на Pure Debian :)

Минт върши работа, по-малко проблеми от win 8/10 създава.

Препоръчвам горещо Peppermint OS-базирана на убунту дистрибуция с отличен съпорт, красива визия и улеснена употреба. Като начинаещ съм пробвал почти всички останали - всяка си има проблеми и неща които ще отблъснат начинаещ потребител особено ако е свикнал с уиндоус.

Е не забравяш ли че Убунто е базиран на Дебиан?

Статията си е добра! Става дума за хора, които са начинаещи и искат да пробват алтернатива на Виндовзе. За повечето потребители Линукс е напълно достатъчен! Има области където не е добра алтернатива, както има области където няма как линукс да се замести с Бозата ... примерно корпоративни бизнес решения с data warehouse, които НЕ вървят под Бозата като IWA на Informix или HANA на SAP ...

Грешиш - HANA върви и под уиндоус

Аз не разбирам. И не желая да разбирам балканския манталитет с прехласването по толерираната кражба ! Понеже има много програми-рани зад клавиатурни LUSER-i, дали ще е възможно някой от "най-добрите", бясно защитаващи толерираната кражба да отговори на един въпрос ! - От кога джамлъка знае какво е мрежа и има ли почва това "жиУотно" то у нас ? А като бонус може да ме научите от кога Вие разбиращите, си плащате прехваления софтуер ? И кога ще започнете да използвате работещи не GNU резолвъри/рекурсори ?

Защо си толкова гневен? Комплекси или кофти личен живот?

Би ли ми припомнил тогава каква е разликата между DOS и MS DOS?!? Тъй де, като ще си говорим за кражби...

Дос е ОС разранптема за 16 битови компюртри, преди да има Графичните Windows. MS DOS е след графичните...

За последните 24 часа, статистически се доказа за пореден път колко много неразбиране има и колко малко четене. Към Бил 05.10.2016 11:48 - Младежо, как констатира гнева ! На база какво установи комплекс и/или кофти личен живот? Очевадно само четирима са прочели и разбрали написаното.

Време е да се премахне със закон MS от държавната дминистрация, и да се замени с Линукс. 1. Тези стотици милиони е по-добре да остават в Бълргарските фирми / а и ще са много по малко /. 2. Ще се подпомогне Българския софруерен бизнес и ще се разкрият работни места.

Най-юрър френдли и безплатни са: 1. Debian & Ubuntu 2. Fedora 3. CentOS & StotinkaOS -> Българският вариант.

Един наш сървър миналата година го хакнака яко и беше на федора,16 версия май след това заредиха cen os-а и след 6 мес. пак същото.....ако някой реши да те пробие трябва да си с по-големи възможности от него иначе си заминаваш

Те сървъри на ФБР хакнаха. Това прави линукса бълвоч автоматично, така ли?

Познавам човек, който е катастрофирал и с БМВ, и с Пежо и с Мицубиши. Явно тези коли не стават и са калпави. А ти не се ли замисляш, че може би проблема не е в ОС, а в админа, който е отговорен за тази ОС?

Федора 16 е доста стара, и ако си я ползвал предната година, определено си бил с много БЪГОВе, В момента има Федора 24.

Това се казва спор... win/lin ... Все едно да питам кой е по-добър композитор: Моцарт или Бетховен?

Въпросър е на кого музиката е безплатна, изкаш ли да плащаш годишен наем за осиф 365 на MS?, и всичките ти документи да са в тяхният Облак?

Бах

Оригинамът на статията е по-добре написан: https://link

В очите на "късогледия", най-добрата ОС е тази която познава. От своя страна опитният би говорил не за най-добра, а за най-додходяща ОС в контекста на конкретни потребности.

Така, е. Хайде обясни го на Линуксаджиите, в контекста на потребностите на обикновения десктоп потребител - коя е по-добрата?

Обяснявам - Линукс!

jedimonster@abv.bg

За обикновеният потребител windows е по подходяща поради факта, че като OS е била на 90% от потребителските устройства. Почти всеки "обикновен" (леймър) е виждал widows и затова е по лесно да се орентира и научи на него.

Ей тъпчовци, не ми се правете на умни. Кликваш тук, кликваш там и всичко вървяло като в Уиндоус. Да ама не. Това че вие сте ползвали 2-3 олигофренски версии на Линукс не значи че и другите хора правят същото. В повечето дистрибуции например не можеш да гледаш филм или слушаш мп3 файл само с едното кликане. Ай са некой отворко да инсталира Федора и да ми демонстрира как с едно кликане и без да инсталира нищо го прави тва. Да ама друг път. Прави са хората че Линукс не е толкова лесен за използване като Уиндоуса, това е факт. Не се правете на интересни.

Глупости на търкалета. Кой ще седне да ти инсталира Федора да гледа филми бе приятелю?!? Ако искаш баш десктоп версия - слагай Минт или Убунту и си гледай филмите. Федора/Сентос/РедХат е за хора които работят в init 3...

Минт и Убунту са доста скапани дистрибуции, в които толкова е ровено, че вече се влачат като охлюв, там където по-нормални дистрибуции летят.

Убунту и следователно Минт включват софтуер който ви следи, тоест не са много по-добри от Уиндоус.

Бе аз CentOS си го ползвам и в init 5 без проблеми. И си гледам филми и слушам музика без проблеми. С едно кликане (това до колегата отгоре). И най-лесното за демонстрация е - инсталираш си VLC и си готов. Че върви и по-добре на CentOS отколкото на Windoze. Единственото, което засега няма на Линукс, но го има за Уин са читави прохрами за рендериране, обработка на изображения, както и CAD софтуер. Всичко останало го има и е ако не по-добро от алтернативата за Уиндоус, то поне на сравнимо ниво.

в Init 5 работят Fedora/Redhat и CentOS,

Доста коментари изчетох и силно се удивлявам от това, че всички изказали се против Linux дори нямат представа за какво говорят, просто защото не са го ползвали, дори не са се доближавали до него. Абе хора, аз съм на 68 г., ползвал съм професионално OpenVMS, Linux, BeOS, OS/2, Unix, BSD (в почти всичките му варианти), Windows (всички версии), DOS, Mac (всички версии), QNX, една камара от фамилията SASSOS, и трябва да ви кажа, че няма такова нещо като перфектна система или такава, която да не става. Всяка си има предимства и недостатъци. Ама като ще критикувате нещо, поне го опознайте. Ма не да му отделите един следобед в неделя, ей така, от скука. Потопете се в него, разчоплете го, потопете се и после говорете. Много се дразня, когато някой изтърси нещо от рода на "Не става, щото AutoCAD не върви под него". Linux ли е виновен, че няма версия за AutoCAD за него? Производителят не ще да я прави. Има версии на SPSS, SAS, Mplus за Linux, защото производителят ги прави, а AutoCAD не щат. За това не е виновен Linux. Същото е и с MS Office - не искат да го правят, защото няма да им купуват операционната система. А вие се дърляте без дори да знаете за какво говорите.

Ал

+ от мен! AutoDESK пренаписаха AutoCAD на .NET, мисля след версия 14. Затова и да искат, вече не могат да пуснат версия за Линукс.

АЗ имам една супер-дупер свръх яка ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА - Тъпукс2000! НИЩО НЕ върви на нея, но това НЕ е проблем на Тъпукс2000, просто "гадните" производители НЕ ИСКАТ да ми пишат програми, аз кво съм виновен. И тъй, слагайте си Тъпукс2000, безплатно! И благодарете, може и секта да си спретнем та агресивно да спамим колко е яка ТЪПУКС2000 ОО о ооо, О :)))!

Операционната система, за която говориш и на която нищо не върви явно е в главата ти. Дано не придобие популярност и никой друг да не я ползва. Дръж си я.

Хубаво е да има избор, колкото повече ОС, дистрибуции, десктоп среди, телефони и джаджи, толкова по-добре за нас. И всичките тези изброени работи си имат кусури, все пак са правени от човек. А човека не е безгрешен. Айде лека нощ и си карайте кой на каквото си иска.

номер едно !! Но е за умни, мислещи и четящи хора. Кликачите знаят какво да ползват, кликаш и не мислиш :):):)

От 3 години съм на Mint, (в момента 17), и когато понякога ми се наложи да свърша нещо на машина с Уин, направо ме хващат нервите от моткане и тъпотии. Ако много, ама наистина много ви липсва някой софт, който е само за Уин - а такива все още има доста, освен Wine, има и прекрасна виртуална машина на Оракъл. Windows инсталиран на Linux под виртуална машина, тръгва по-бързо, отколкото същия Windows, инсталиран директно на същия компютър :) Проблем могат да имат единствено геймърите - за бизнес и домашно ръчкане из Нет-а, Windows тихо и кротко започва да изостава... П.П. Стана ми малко смешно - за какъв дявол трябва да се инсталира KMPlayer под Линъкс, като за Линъкс си има и VLC и SMPlayer, а ако тия двата не отворят нещо, то най-вероятно нещото просто е прецакано...

Това е разликата между ВИН и Минта ти, че ти имаш нужда от ВИН а ние нямаме нужда от Линукс. За простотията с виртуалката няма да коментирам при мен ВИН 10 тръгва за 10 сек след SHUT DOWN а ти го стартираш след SUSPEND затова си мислиш че си голяма работа. И най-голямата простотия която никога няма да осъзнаеш е че именно за бизнес ВИН е най-добрият. Именно затова хората имат ВИН и на домашните си компютри а не защото са тъпи и не могат да подкарат МИНТА ти.

"За бизнес Windows е най-добрият" :) Дори няма да го коментирам това.

абе сульо, служебния ми Вин 10 лаптоп докато зареди всичките си процеси и сървиси изпивам две кафета. Което не може да се каже за личния ми Вин 10. Между другото жената джътка само на Убунту.

Защо никой не коментира темата, а се пишат глупости в опит за сравнение на несравними неща - Уиндоус и Линукс. Всеки да си ползва каквото си иска. Относно Линукс дистрибуциите - да има доста на брой, но който търси намира. Начинаещ потребител - това в днешно време основно са децата. Бих поставил тема - Линукс за потребители желаещи да работят с Линукс. Много е лесно, а и доста е написано по въпроса коя дистрибуция за какво е подходяща. И по въпроса с "трудното" преминаване към Линукс. Проблемът се крие в това, че "напредналият" потребител, срещайки се с Линукс разбира, че не е изобщо напреднал, а се е оставил да бъде заблуден, че има представа за възможвостите на компютъра изобщо. И за съжаление се отказва в повечето случаи. Аз не се отказах, а избрах една от най-трудните дисрибуции - Слекуер и ето ме - гордо мога да кажа - научих се! И продължавам да уча за да съм в крак с новото - така над 25 год.

Ал

Бих добавил, че Windows потребителят не просто "се е оставил да бъде заблуден", той, потребителят, е внимателно отгледан от МС, така, че да научи само интерфейсите на Windows, без изобщо да знае какво става отдолу, и даже не разбира какво прави. Така като се сблъска с нещо нормално, като например да си настрои мрежата, не може да се ориентира. Е, как, после ще може да си подкара Линукса?

Когато аз "примитивния дърт юзър" през 1982 година седнах пред първия български РС - ИЗОТ 1031 С дори не съм си и помислял че през 2016 ще чета такива помпозни,надути,самовлюбени и безмислени спорове за развитието на софтуера.Удивявам се на нарцистичното самочуствие и безобразна глупост на някои IT "спецове".Парите и липсата на връзка със истинския,а не виртуален живот водят до пълна житейска галфонада!

Имам инсталирани 5 "линъкс" оп.системи на компютъра си. Всяка има по нещо за оправяне, но най добре работи Минт 17-2. Минт 18 е твърде нова и има доста неща за донагласяне. Но има програми писани за Уиндоус които не работят дири и с Уайн. Такива са WhatsUp, KMPlayer, QQ-Chat.

Колкото и да се опитвам от години да мина на Линукс все нещо се обърква, не работи добре или пък няма нужния софтуер! От 2-3 месеца пак пробвам ту Убунту Мате, ту Манжаро, ту Минт ХФСЕ - ами за мое учудване са по-бавни от Уиндос 10! Особенно Хром - направо се влачи, докато на Винда лети. Липсват ми много програми - за КАД, проектиране на мебели, за разкрой и прочие! Факт е, че под Уиндос има в пъти повече програми, много по голям избор - а и всички основни опен сорс софтуери си ги има и за Уиндос! И да - пробвах НВидиа драйверите, различни ядра - днес сложих 4.8 - същата работа! Различни настройки на Хром - все тая. Колкото и да се палят Линуксчиите - фактите сами говорят. И е просто - ако иска да успее, линукс обществото ще трябва да се обедини и концентрира!

С тези специални програми, и не толкова популярни, трябва да си караш с уиндоуса.

Да бе, Линукса ти е виновен, че нефелаш. Точно Убунту и Минт са най-лесните дистрибуции. За мен работата с тия двете е като с Уиндоус 7. Не ти е виновен Линукса, че си смотан.

Типичната надута и просташка реакция! Говоря от личен опит - ако не ти харесва - добре! И си е факт - колкото и да ви дразни, че една камара специализирани програми ги има само за Уиндос, драйверите са по-добри и човек има много по-голям избор!

Липсвал CAD софтуер? Абе момче, има поне 15 продукта за CAD, при това 2D и 3D, специализирани за какви ли не неща. Той не намерил, щото... ми щото не е търсил. Просто казал "няма" и се фръцнал.

И кое го има? Ти работил ли си сериозно с КАД в Линукс? Пробвал съм Драфт Сайд - мъка, влачи се като охлюв! Пробвах и оригинала на Greabert - същата работа! Пробвах и BricsCAD - мъка в 3Д! Я дай версии на Солид Воркс, Рино, Айрон Кад и една камара други софтуери. Покажи ми едно архитектурно студио, завод или инженерна фирма дето са на Линукс! Такива сте смешници - без опит! Заповядай в нашата фирма и ни предложи цялосто решение на базата на Линукс - ще си тръгнеш като посран! Ние сме мебелна фирма - най-голямата в България! Ела и ни кажи как и с какво ще заместиш WoodWop, CutRite, Imos, Rhino 3D, CorelDraw, счетоводните ни програми, постпроцесорите на машините, специализираните ни програми за опаковка, склад и транспорт! Поне не дрънкайте глупости!

Ал

Не се мъчи! Майкрософт добре са си свършили работата и са ти промили мозъка.

Май вие сте с промити мозъци! Вместо празни дрънканици изкарай факти и покажи на практика как и с какво ще замениш хилядите специализирани програми, дето ги има само за Уиндос?! Не разбрахте ли, че проблема не е в ОС, а в програмите - тези за Линукс са в пъти по-малко, постни, недоразвити и авторите им ги изоставят по всяко време! Ето една задачка - дай ПДФ вювър за линукс, който да чете гласово пдф-те! Под Уиндос - Foxit, Adobe DC, PDF-Xchange и прочие. Под Вин 10 има нови гласове - чудесни, реалистични! Сега ги сравни с дървения, механичен глас на Orca!

С кеф разкарах недоразумението Минт 17.3 за да си перкам с "ненадеждния" Вин 10. И игрите ми игри и софта ми софт с него. Е нека ми е зле а останалите - дерзайте на Линукса и търпение с Wine-то.

За wine и аз съм съгласен, пълен боклук! Някакви руснаци се опитват да го оптимизират и да го направят работещо от 2 години стигнаха до някакви успехи и пуснаха Алфа ОС. Пробвах Алфа ОС (която е платена) наистина е много user friendly но wine си е все същият боклук със малко подобрение!

Чакайте сега - идеален за начинаещи потребители или за начинаещи администратори? Щото, в идеалния случай, потребителя сяда на компютъра и започва да използва. И не би трябвало да го интересува колко псувни и безсъние е струвало на някого да му го "направи". Но в България сме бедни и сами си ремонтираме вкъщи и сами си инсталираме ОС, драйверите и софтуера ...

RedHat

Линукса отдавна е идеален за десктоп, дори за глупави какички в офиса, аз лично знам няколко фирми, които минаха още преди 5-6 години на Убунту за да избегнат всичко което ги обвързва с МС и им трябваше около 2 седмици да обучат персонала да работи нормално! Не мога да разбера, хората които истерично лаят срещу Линукс, само като чуят тази дума. Едно време не беше изобщо юзър-френдли, но нещата отдавна се промениха за добро в това отношение. Всеки лаик може да си го инсталира, стига да не е абсолютно неграмотен и да на знае да чете, пише и разбира се да не вижда ПС за пръв път в живота си.

Другото, което е очевидно от тази дискусия е, че дори някой да е дразнещ идиот има кой да му отговори на Линукс въпросите спокойно и образователно. Линукс може да не е най-лесната ОС, но е най-лесно да намериш информация, която ще ти реши проблема. А ако си мислите, че Уиндоуса е лесен вижте в Гугъл "50 common registry hacks" и подобни статии. Гарантирам, че леля Пена ще се оправи по-лесно с конзолата отколкото да маже по регистъра. Освен това който не знае за "Windows God Mode" папката да гугълне. Ужасен хак, но е доста полезно за напредналите потребители.

Брато, стегни се - "ФирмиЧКИ" се пише, не "фирми". И се пише "две" а не "няколко" - хахахаха

Едиторите да си оправят: "базира на Debian and Ubuntu" Да превадет "and" на "и". "Debian and Ubuntu" не е едно название. А иначе по темата, съм си свикнал на Windows XP на "clasic mode". Въпреки че съм боравил с десктоп на Линукс и работя непрекъснато на такива от командния ред и първобитни програми тип mc, vi(m) и подобни за боравене. По-скоро е въпрос на навик и за мен един vi(m) е много по-удобен от Word. ;) Даже като трябва да оправям нещо на по-нов Windows се ядосвам, къде ми е нещото в контрол панела или нещо подобно. ;) За мен откакто Бил Гейтс се отегли, правят непрекъснато глупости. Подиграха се с техният капитал - знанията на хората. Дизайнерските решения са голямата глупост на Microsoft. Като видях Windows 8 на картинка, щях да повърна. ;) А същите глупости ги правят и с офиси, Word, Excel. Разни хора въобще не могат да се оправят с новите и си искат старите. Никак не говори добре, че хора предпочитат стари продукти на Microsoft пред новите им.

Щял да повърне :)) Еми той интерфейса същият като старият и по- стария чак до XP. Явно не си го виждал никога наживо, тези малки промени са само за балъци като теб защото вие ги иската. Истаната е невидима за очите.

Видял го на картинка???? Ти и жените ли така ги гледаш, докъде стигна малоумието само.

Да сравнявате vi със MS Word е смешно, word е много по функционален текстов редактор от:vi, ee, nano и.тн !

MS Word не е текстов редактор, а word processor. Текстови редактори са тия, дето си ги изредил най-накрая.

Кой работи с това дърво? Това не става за професионалана работа защото всички програми са за мак и уиндоус.

Отварете една книга, но професионално отпечатана - например Springer, Walter de Gruyter ... Не е писана на MS или Mac текстови редактори, а на LaTeX (разработка за unix).

Стига глупости. LaTeX 1 не е текстов редактор 2 не е вързан с Linux и Unux Да, направиха интерпретатор на BASIC, но едва ли е най-добрия избор за илюстрована детска книжка. Не, че не може ...

Дирник.бг очевидно е мека за надувки, или това или м'триала наистина е доста лош! ЛатеХ има достатъчно дистрибуции и за Уиндоус. ЛатеХ е изключително неудобен, особено за начинаещи. По-лесно би било човек да пише XML. MS Office E номер едно! Има достатъчно алтернативи, но няма нито една толкова "рафинирана" както е на МС-то.

Линукс/Юникс е доминат за сървъри и има защо. Честно казано не съм виждал и един сървър на МАК, макар и той да е базиран на Юникс. Windows дори като име говори за какво е предвиден - десктоп среда. Напълно безмислена за сървър, където дори нямат обикновено монитори, а се управляват отдалечено. Но Windows поне се ползва за сървъри и там е разделението Линукс/Юникс или Windows. Различни програмисти ще дадат различни предпочитания.

В Ембедед - почти всички. При сървърите и клауда, пак така. Мобилните устройства са 98% Линукс и Юникс базирани, останалото е свиващият се пазар на Лумия и умиращите Блекбъри. Ултрабуци - Хром ОС е на топ позициите при бестселърите в Амазон във всички държави. Само на РС пазара Линукс има едноцифрен пазарен дял и там не е ясно какво ще стане, когато: - най накрая се наложи да си плащате уиндоуса и офис пакета (годишен абонамент) - Най-накрая на потребителите им писне да им събират личните данни - DRM не ви дава да си пускате пиратски игри, филми и музика - Трябват ви драйвери за хардуер, който не се поддържа след ХР или 7

Само една лека поправка - Blackberry също е Unix. През 2010 г. Blackberry придоби QNX, която е Unix и я нагняви да я направи мобилна система (според мен успя). QNX все още си съществува като десктоп и сървърна система. Ползвал съм я за около 2 г., наистина страхотна система.

Много интересни коментари - "linux много сложен за работа" но това е написано в среда linux. Нали не предполагате, че dir е върху MS машина?

А ти нали не предполагаш, dir.bg е поместен на някой десктоп или лаптоп?

Мине не ми е и пак почвате да рекламирате тоя Линукс - не разбрахте ли, че не става за работа за средностатистическия потребител. Не е лесен дори за IT специалистите. Да си го ползват админите като ОС за уебсървъри и подобни, за което е добър, и толкова.

Разбрахме, единственото, което разбрахме от коментарът ти е, че понятие нямаш за какво говориш. Но пък се изказваш категорично. Все е нещо.

Ще ми припомниш ли какво е Андроид, най-разпространената потребителска ОС? Виж в Гугъл, ще почакам. После ще ми обясниш пак как не могат да го ползват обикновените потребители.

Ха ха, много точно. Андроидът е Линукс. Бих казал, че Андроид на моменти е по-сложен и алогичен от изброените Линукс дистрибуции.

Андроид е доста по-сложен от Линукс - рязали са Линукса както им скимне, а за капак са го похлупили с Java, също прецедена през цедка. Резултатът е мазиляк.

Той пък андроида е една ОС...да ти умре коня но след като най-големите производители ти го налагат с играчките си КО да праиш

Я дефинирай "срадностатистичен потребител" за начало, пък после генерализирай. Дефинирай и "IT специалист" също така.

Човекът се опитва със все сили да ни направи комплимент, а ние спорим. Според него очевидно щом можеш да си пуснеш филм под Линукс си или ИТ вундеркинд или невероятен гений с IQ от 160 нагоре.

тъпчо, линукса в момента е идеален за средния Джо. Преди години само спецовете работеха с него, сега също.

на жена ми инсталирах убунту и по доволна от виндовс ако ти си по зле (в което се самнявам) от жена ми е друг въпрос. просто си пусни linux и тогава говори колко е сложен

Ако изброените дистрибуции са най-подходящи за начинаещи, то кои са най-подходящите за напреднали?!?

Arch Linux, Slackware, Gentoo.

Въпросът ми беше реторичен заради малоумно написаното заглавие

Ха така, правилно :) Тъкмо от 20 години използвам Слак. Не е за всеки, но се свиква с времето :)

За мен лично SlackWare и FreeBSD са перфектни, ако знаеш как да ги настроиш направо летят. BSD-то за облак сървър а Slacka за всичко останало!

дкми

Линукс за десктоп НЕ става! Елементарни неща се правят супер объркано, дори невъзможно. За да гледаш един обикновен филм трябва преди това да изпишеш куп команди. Няма качествен софтуер за Линукс - ако някой например спомене Libre Office, ще му се изсмея. Всичко в Линукс е правено без особен замисъл - колкото да може да се стартира, и да се каже, че го има. Да не говорим, че ако си с по-съвременен хардуер и ще удариш гредата. Да не говорим и, че ако например си с някой съвременен лаптоп - половината "специални" функции ще липсват... Линукс е подходящ за 4-5 годишни щайги. За съвременни неща не става.

Грешиш и си в голяма заблуда...но аз няма да те убеждавам в нищо...ти просто не раазбираш и те мързи За сведение: Аз също съм фен на Майкрософт, а хляба си вадя с Линукс...Апропо виното е добро...

Ами ето де, сам го каза - той не разбирал. Нали десктопа трябва да е удобен за обикновени потребители. За тях нещата трябва да са така - пускаш и работи, без да разбираш. Ако за да работиш с Линукс, трябва да му разбираш (т.е. да си програмист), тогава от каква полза е той за милионите обикновени потребители, които не разбират? Така, че според твоите твърдения dkmi123 наистина е прав - Линукс за десктоп не става!

Още един мунчо, който не е виждал Linux, но това не го спира да говори глупости. Филм си пускам като кликна с мишката два пъти върху файла. VLC плейърът се отваря, зарежда филма и го плейва. Няма писане на команди. Аз пък ще ти се изсмея точно за LibreOfffice. Много по-добър и функционален е от офиса на MS. Колкото до драйверите - слез на земята и погледни календара. Linux действително имаше проблеми с драйверите, но преди 15години. Сега има драйвери за всякакъв хардуер. Няма нещо, което да не може да бъде подкарано. Главата ти явно е от 4-5 годишните щайги, за които говориш. Вземи понаучи нещо, после говори.

ха ха драйверите, за линукс има повече от колкото за вин

Има драйвери, ама друг път ...

ХАХА абе ти на коя планета живееш. Ти имаш ли си напредстава какво може да се прави с EXCEL, има неограничени възможнсти??? Да не говорим колко програми имат връзки към него!!!! А WORD е най-добрият за форматиране и обработка на документи. За Access да не говорим и другите програми. Ти вярваш ли си като ги пишеш тези неща?

Доста категорично мнение :) Ти виждал ли си някога Линукс :)

Ми не е. Точно хората, които не знаят нищо винаги са категорични в изказваният, това е характерна черта, важи за всяка област.

Глупчо, да те светна и теб как се отваря филм в Линукс та да не се излагаш по форумите. Кликаш два пъти на файла и се отваря програмата за видео. Ако липсва някой кодек, програмата те пита учтиво дали искаш да се инсталира. И това е.

Няма да го светнеш, той вече е светнат много по-дълбоко. Чак късо съединение има и нищо повече не приема.

Учудващо как в бг никой не знае и не ползва безплатният kingsoft office?

не ползват, защото от държавната администрация дават и искат XLS и DOC файлове. А в тези XLS има обикновенно макроси на VB със ползване на някоя вградена функция за ВИН. Не напразно тези от М$ даряват пари за обучение по училищата на М$ офис пакета...

Kingsoft Office работи с XLS, XLSX, DOC, DOCX формати, а Professional/Business версията поддържа макроси и VBA. Но професионалната версия е платена.

Всяка Линукс дистрибуция има своите плюсове и минуси и с която и да започнете, след като свикнете, няма да се откажете никога от нея. Лично предпочитам дистрибуциите на база на стария Ред Хет - Федора и Центос, най-добрата, една идея по-свободни от вечно заключващите потребителя - системи базирани на Дебиан и Юбунту. Ако не играете и не сте зарибени с някакви топ игри изискващи последния Уиндоус и графичната му система, нямате никаква причина да не минете на Линукс. Време е.

Затова няма да го бъде Linux-а - 1000 дистрибуции/потребителя и всеки дърпа към неговото...

Айде, пак глупости. Има няколко основни, фундаментални дистрибуции: Slackware, Red Hat, Debian, Arch Linux, Gentoo. Всички останали стъпват на тях и споделят общата база и архитектурата им. Ядрото (което всъщност е Linux-ът) винаги е същото, макар при някои дистрибуции някои от нещата да са орязани (но винаги могат да бъдат върнати обратно). Например Linux Mint е базиран на Ubuntu, който пък е на Debian. Същото е и с останалите клонинги - всичките са Debian системи, пакетите на Debian са същите.

Това, че съседът ти ползва уиндоус 7, съседката 8 а шефа 10-ка теб бърка ли те да си инсталираш 8.1? Какво ти пука колко дистрибуции има - инсталираш някоя популярна и действаш.

За това няма да просъществуват и супермаркетите - влезеш вътре, а то пълно с продукти! Няма как да очакваш средностатистическия простак да си избере...

Големият избор - това е едновременно и плюс и минус за Линукса. Но пък нали затова е демокрацията :) Всеки може да си подбере по собствен вкус дистрибуция. Не е вярно, че ако нямаш виндовс света е свършил - спокойно - има живот на планетата и без "творението" на микрософт :) Вярно, че трябва да се положи малко усилие - но ако си средноинтелигентен не е трудно да минеш на Линукс. Който търси намира :)

дкми

На това му се казва фрагментация. Никакъв избор не е. А и кой би имал доверие на система, в която сульо и пульо имад достъп и пишат по кода? Разни псевдо начинаещи програмисти - ей това са над 50% от така наречените опен сорс фанатици.

И като положа малко усилия, както казваш, какво ще спечеля с Линукс? Щял съм с един клик да гледам филм. Ами аз от 1977 работя с микропроцесори и всички системи за развитие, компилатори и т.н. са за видоус или еипъл ОС. Трябва непрекъснато да скачам от ОС на ОС и защо?

Всъщност с игрите вече отдавна няма проблем. Откакто го има Steam, вече няма значение какво операционна система ползваш.

Не съм останал с впечатление Дебиан да ме заключва, ма щом казваш ;)

Mint е добре. Общо взето въртя между него и Fedora за разнообразие. Windows не ползвам от години.

Не щете Windows и шпиониране, пък слагате Skype в дистрибуцията...

Преди скайп не беше МС. А сега се инсталира отделно в големите дистрибуции.

Ползвайте големите - а малките (като споменатото УСУ) кучета ги яли... Самоизяждайте се - и по-добре ;-)

Ми то така трябва да бъде вградена забрана за достъп до Gmail, сурат тефтер и т.н.

Както е добре известно - бройката на линукс дистрибуциите е по-голяма от бройката на ползвателите на Линукс :)

А пък бройката на олигофрените е стотици хиляди пъти по-голяма от бройката на интелигентините хора.

Всеки съди по себе си!!!

Ти си ебах ти галоша, идея си нямаш наистина :)

Казал цървула:)