Lockheed Martin създаде лазерно оръжие, което се монтира на самолет

То ще бъде монтирано към тежковъоръжения боен самолет Lockheed AC-130

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първите самолети с лазери са от предният век. Съветските на Ил-76MД, а на САЩ на Боинг YAL-1. Само че харчат много и трябва по един реактор и затова са на огромни самолети, като имат по едни топки на носовете. Ако лазера бе толкова ефективен, отдавна да е навлязъл. Бяха постигали до 5км ефективност, според говорено. Сигурно се разсейва от атмосферни влияния, дъжд, облаци и така нататък. Спорно дали може да пробие всичко, а не макетчета и пластмасови дрончета. Дори да направи дупка, може да не спре ракета или нещото. Дори само да го насочат, може да отнеме повече време от скоростта с която би атакувала хиперзвукова ракета. Да не говорим да спре и дори само кинетичната енергия да се забие в нещото. Няма и парабола за далечна атака, освен от въздуха и космоса. Може накрая да направят ракетите огледални или друг такъв ефект. Може да им сложат и слънчеви панели, да се захранват от лъчите. ;)

Да те светна - разбирач си със знания по темата от вестниците. Това което не беше възможно преди 20 години днес е банално и общодостъпно. Прост пример цветните телевизори на руснаците имаха Марков кинескоп и тежаха 65 килограма. 20 години по късно руснаците не правят цветни телевизори а западните цветни телевизори имат плосък екран дебел няколко милиметра и тежат 4-5 килограма. С две думи ако можеш и имаш технология ще го направиш. Тази на се кахъри толкова.

Това беше страшно, паралелно сравнение със телевизорите на СССР. Сякаш руската техник аот тогава не е мръднала! Ами Китайската?! Психодесните ставате като бесни кучета като чуете Русия. Бесни сте,защото знаете, че както е казал Капитан Петко Войвода " Няма такава тояга която да избие от сърцето му любовта на Българина към Русия!" Нищо кой знае какво няма да направят срещу китайското и руското оръжие САЩ компаниите. Гигантска копупция и източване на бюджета. Да свалят дронове, остарели или евтини ракети,стар тип оръжия от близко разстояние,докато не се е разсеял лъча да. Но нищо повече!

Само не ми е ясно как ще работи този лазер при облачност и/или в изкуственно създаден дим?

Да не говорим за хиперзвукова ракета, която от контакта с въздуха образувала плазма. Която и служела за йонен стелт да не я прихващат, че сигурно не отразява така. Сигурно трябва да издържа на огромни температура и как тази плазма ще повлияе на лазера и да е просто част от температурата тъй или иначе. Това не е пластмасово дронче. За тях измисляли нови материали. Спокойно може ефекта на лазера да е 0, ако изобщо могат да реагират да го ползват. И между презареждания трябвало много време, а какво става ако пуснат по 2 ракети.

А тази плазма около хипер звуковата ракета как се отразява на насочването й и дали не трябва да се позабави за да се насочи и уцели движеща цел? Говорят за транспортен самолет. Ти последно кога летя в облаци и дъжд на 10к метра?

И сега, какво ще ги правим тия хипер, пупер, дупер звукови ракети, след като ще бъдат заслепявани и няма да уцелват мишените си? Язък за похарчените тапет...ъъъ, рубли за тях.

за руснаците...гледай да не дава господ да ги ползват.тогава да видиш тапети

Както видяхме самолетоносачът им, как потъна барабар с докът ли? Или както видяхме ракетата с ядрен двигател, дето изпотрепа техните учени? Или пък противовъздушната им установка, дето свали собственият им самолет? Разните там су-та, дето изпопадаха? Няма по страшно оръжие за руснаците от... руското... То е взело най много жертви, сред тях...

Не е ударно оръжие. И даже не е точно оръжие. "High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance" означава "Високоенергиен лазер и интеграно оптическо устройство за заслепяване и разузнаване". Устройството не е предназначено за поразяване на други самолети или цели на земята, няма тези възможности, няма тези енергетика. Предназначено е за защита на самолета-носител. Заслепява и отклонява инфрачервените, оптически, ултравиолетови и телевизионни глави за самонасочване на пуснатите срещу него ракети въздух-въздух и земя-въздух. АС-130 е един много стар (1967 г., хиляда деветстотин и виетнамската война) самолет за огнева поддръжка, витлов, бавноходен. Добър е само за войни срещу папуаси, срещу редовна армия и авиация не може даже да припари до фронтовата линия. Това устройство ще му даде някакъв шанс над наситеното вече със ЗРК и ПЗРК бойно поле. И още няколко години живот преди да бъде снет от въоръжение с почести.

Ех Потуранков. Пак сам си плюеш в паничката. Тоя бил стар, а су-24 от 1964та (хиляда деветстотин шейсет и четвърта) бил нов....

_stankow

Само преди няколко часа го коментирахме, в друга новина. Пускам го отново. General Dynamics F-111 - начало на разработката 1962 г, първи полет 1964 г. начало на експлоатацията 1967 г. General Dynamics F-16 - първи проекти представени 1972 г., край на конкурса 1975 г. първи полет 1974 г. начало на експлоатацията 1978 г. Сухой Су-24, фронтови изтребител с изменяема геометрия на крилата. Начало на разработката 1967 г., държавни изпитания 1970-1974 г., приет на въоръжение 1975 г. Няма съществена разлика в годините между американската и руската техника. Такава, че по нея да съдим за някакво превъзходство на едната или другата авиационна школа ? 50 г. и повече в небето са доказателство за качество на конструкцията, не за "остарялост". Примери - B-52, F-16, F-15, Су-24

Значи американските самолети цитирам "много стар (1967 г., хиляда деветстотин и виетнамската война) самолет", а руските самолети - модерни

_stankow

Да, като носител на лазерно оръжие - стар е. Всъщност тези лазерни установки се разработват за новите самолети, от 5-то и 6-то поколение, бъдещите. Но засега са много тежки и обемисти, не се събират в изтребителите. Затова първо ги изпитват на АС-130. Който си е просто въоръжен транспортен самолет С-130 на Локхийд, вдига до 18 тона. Първи полет 1954-та година, начало на експлоатацията 1956-та година (!). През 1967-ма само е преработен на самолет за огнева поддръжка. Поставени са му шестцевна картечница, 40 мм оръдие и 105 мм гаубица ! За обстрел на партизани, папуаси и наркотърговци - идеален, просто е впечатляващо когато стреля "гатлингът", море от огън. Ама когато никой не му отвръща :) За война с истински противник - вече писах, лазерът няма да му помогне. Само виетнамците свалиха 6 броя от него и още 9 транспортни C-130. И плениха 8 броя. Но нека изпитват лазерите, за летяща лаборатория - става.

Не беспокойся! Преди АЦ-та да влязат, Еф-те ще са се погрижили въздушното и наземно пространство да са чисти.

Първо научи смисъла на думите после врякай. Прочети името на проекта, което си цитирал колкото пъти се налага докато загрееш смисъла на думата and (и) в него. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

_stankow

Значи за заслепяване И разузнаване - съгласни сме тука, има такива функции. Казвате да добавим И нападателно оръжие ? Поразява И противникови цели ? Какви цели ? Самолети, кораби, спътници ? Танкове на земята ? Артилерийски снаряди и мини ? Или само матриците на ГСН на ракетите и приборите за наблюдение ?

High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance Аре пробвай пак, че нещо хич не ти се отдава. По твоите думи руски лазер няма - щото случайно забравяш да преведеш първите 3 думи преди И За пореден път доказваш какво русоробска невестулка си.

А бе " Станкоу", виждам, че си капацитет, та я дай инфо дали с това оръжие може да заслепяваме камерите на КАТ и други такива изедници по пътищата? Ако може, ще напиша и и-мейла си....

_stankow

Може, разбира се. В по-добрия случай остава на снимката от облъчената камера се вижда една бяла полоса. В по-тежките случаи - прогаря матрицата на камерата :) Само трябва да намерите едни 50 KW захранване в колата. Алтернаторът дава към 0.3 кW :) :)

Значи Станкоу,сега да мисля откъде да намеря тези 50 KW. Дай съвет. Или някое по-ниско енергоконсумиращо устройство, френд....

Изглежда са напълнили с пачки ямата с ефките..... И търсят нова яма за пълнене - също толкова безмислена.

ефките са поредния по-добър самолет в дълга листа от подобни самолети. на практика изпълнява горе долу същите стари задачи от 70-80 години насам, но по-добре от предходните. лазерите, са технология която фундаментално ще промени бойното поле. горното разбира се има смисъл само когато се използва. ако ще събира прах в в някой склад/хангар всички оръжия са еднакво безполезни и безсмислени харчове на пари.

Ми чи то е невъзможно! Само господаря владетел и бок Владимир Путин може да нареди, да каже и да възложи такова оръжие да бъде произведено от великите руски конструктори. Какви са тия работи, не вярвайти!!!!

Бе друго си е дрон да стрела с калашник и да улучи (когато не е в кадър)

Холивудски измислици.

Ееее, за вас русофилите всички нормални хора знаем, че гроздето е кисело.

Шопо като видял за първи път жирав казал: такова живно нема .

Жирав няма има жираф и жерав. Или твоето е комбинация от двете. Или просто си поредния, чиито правопис е като на Сали от ма'лата.....

Откраднали са го от Магаданския НИИ по перспективни технологии от следващия век.

Ще може ли да пече две филийки едновременно? Е това вече е наука.

Аман от фантазии и компютърни анимации... Ей затова се харчат парите на данакоплатците. Нищо, че подобни технологии няма да има дори след още 50 години, поради липсата на адвекватна за целта оптика.

частна фирма може да си ги харчи за каквото си иска. И определено няма да ги харчи на загуба както е в Роскомикс

Данак, викаш. Неграмотен си, ама ги разбираш много нещата, казваш.

Въртиш ли си шайбата още на тИлИфончето старче,дори не знаеш колко си в невидение и май си си останал някъде в средата на миналия век:)))))))))

Компютърните мултики знаем кой ги пуска.