Авиокосмическата и отбранителна компанията Lockheed Martin достави на военновъздушните сили на САЩ първото по рода си лазерно оръжие, което може да се монтира на самолет. Оръжието носи името Airborne High Energy Laser (AHEL). То е предназначено да бъде монтирано към тежковъоръжения боен самолет Lockheed AC-130.

Рик Кордаро, вицепрезидент на Lockheed Martin Advanced Production Solutions, заяви, че технологията е готова за публичното си представяне. Сега обаче тя трябва да премине през множество тестове.

Все още не е ясно кога ще започне полетното тестване на оръжието от клас HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance). Очаква се тази фаза на проекта да бъде насрочена за 2022 година.

Новината идва, след като армията на Съединените щати обяви, че разработва мощно ново лазерно оръжие, способно да стреля бързо като картечница. Това ново попълнение позволява на самолетите да нанасят удари, без да издават дори звук. И би могло да предложи на военните сериозно тактическо предимство, ако системата се окаже функционална.