Мисията "Ариел" навлиза в режим на изпълнение (видео)

Европейската космическа агенция одобри проекта за изучаването на екзопланетите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че се досещате защо изведнъж се разбързаха с проучването на екзопланети?

Куродръв е черен кон изправен на задни крака и с много надървен грездей.Зад него в далечината светкавица проблясва в мрачното небе.

"...орбитиращи около звезда извън Слънчевата система." ... и оставаш с впечатлението, че в Слънчевата система звезди колкото искаш.

Да, уместна забележка. Обаче обърни внимание: Наскоро имаше много филми по кабелните канали за Слънчевата система. И учените все повече се замислят за газовите гиганти Юпитер и Сатурн. Всъщност, утвърждава се мнението, че те са звезди-бебета или по-точно неродени звезди. Не им е достигнала критичната маса за запалване на ядреното гориво и да "светнат".

Ми лош материал, ми к'во!

имам предвид. Спасението от простаци като вас е възможно само там.

Мисията Арлекин повтаря историята Буратино-Пинокио, как посаждат едни пари и чакат да порасне дърво с пари. Милярди хвърлени за пълнене на гуши на хитреци котарации и лисугерии

Ето ви едни общи пари за харчене, без някаква полза! Чакаме човек да стъпи на Луната!

По-скоро само за Юпитер се говори това. Но имай предвид, че Слънцето притежава 99,86% от масата на цялата Слънчева система. Останалото е разпределено между останалите планети и луни, астероиди, комети, планети-джуджета... Масата на Юпитер само е 0,1%. Сравни го с масата на Слънцето! Най-малките познати звезди - кавявите джуджета имат маса 1-8% масата на Слънцето. А те дори не светят. Реално за да стане Юпитер звезда, трябваше да получи още много горивен материал. Може би да си подели със Слънцето почти по равно материята в нашата система. Дори и с 10 пъти повече маса от сегашната, нямаше да свети...

Звезди могат да светят и без термоядрен синтез, само от енергията на компресиране на веществото в тях. Такива са т. нар. кафяви джуджета.

С 10 пъти по- голяма маса не, но с около 70 пъти- да. С така разпределена маса Слънцето пак щеше да е звезда от клас G.

Планети с потенциал за живот от вида втора Земя следва да се търсят около звезди главно от класове G и К. Добре е също така звездата да е единична. А това са звезди с относителен брой под 10 % в нашата галактика.

Светят, но не във видимия спектър.

Ето ви едни общи пари за харчене, за които знаем, че ще инвестирате във високотехнологични компании и производства (ще се закупува прецизна научна апаратура), както и в обучението на млади специалисти, с надеждата един ден умните и образовани хора да станат повече от тези като Ха ха ха тук.

Да досетихме се: След развитията в САЩ от последните години на Европейците най-накрая им светна, че е разумна стратегия да развиват и поддържат собствен контингент от специалисти във всички области, включително космическите изследвания. Това имаше предвид, нали? ;)

И да открият перфектната планета 1:1 със земята, но на 5 000 000 светлинни години, какво? Ще се юрне някой на там ли? То може откритата планета към днешен ден или от преди 1 000 000 години да я е изяло някое космическо чудовище. ;)

На 5 милиона св. г. за сега не може и май дълго време нема да може. Всички екзопланети до сега открити са само в нашата галактика. Такива в други галактики ще могат да се откриват евентуално след като се направи телескоп с гравитационна леща използваща Слънцето и приемник с орбита някъде на 80 милиона км., по средата на разстоянието до Земята.