Мисията "Ариел", чиито космически телескоп ще изучава атмосферата на някои екзопланети, беше официално одобрена от Европейската космическа агенция /ЕКА/, предаде Франс прес.

Стартът й е предвиден за 2029 година, но досега проектът беше единствено в проучвателна фаза. С решението на ЕКА мисията навлиза в режим на изпълнение в очакване на обществени поръчки за конструирането на телескопа.

"Ариел" ще се позиционира в точката на Лагранж 2 на разстояние от около 1,5 милиона километра от Земята. Неговата задача ще бъде да наблюдава умерените и топли планети. Тяхната маса ще варира от супер-Земи до газови гиганти, като Юпитер.

Досега са открити над 4000 екзопланети. Това са небесни тела, орбитиращи около звезда извън Слънчевата система. Първата от тях беше идентифицирана през 1995 година. "Ариел" ще използва спектрометър във видимия и инфрачервения обхват при изследването на химичния отпечатък на екзопланетите, когато преминават пред своята звезда. Той ще проучи около 1000 обекта в период от 4 години и ще бъде третата мисия на ЕКА в изучаването на екзопланетите.