Шпионират ли ни Фейсбук и Инстаграм?

Обсъждате тема или някой продукт с ваш приятел и малко след това виждате реклама за него в социалната мрежа - как е възможно това?

Обратно в новината

Коментари - Шпионират ли ни Фейсбук и Инстаграм? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички такива псевдо мрежи са под егидата на службите на Щатите и са средство за тотален контрол и промиване на мозъци/ако въобще такива има/.Целият западен софтуер е тотално шпионски и основната му функция е контрол на потребителя.

Вярно ли още питат? Сигурно е реторика, това е ясно и на бебетата. Това са си проекти на западните "демокрации".. тотално следене и контрол

Никога не съм успял да разбера хората, които имат профили в социалките. Има някакво вътрешно противоречие - от една страна, твърдиш, че си за запзване на личното ти пространство, а от друга - пускаш всякакви подробности за личния си живот. Все едно, да се сърдиш, че някой минувач на улицата е видял как се чукате с някоя мадама на балкона.

Фейсбука шпионира потния, панелен, беден, наял се лук и нечистоплътен ганьовец. Смехххх

Ганьо е галено от ЕВРЕЙСКОТО Евгений, бля.

Както вкарат изкуствения интелект, дигиталните валути и цифровите ID-та, ще разбереш защо следят абсолщтно ВСЕКИ човек.

колко малоумни българи има тука хахахахахахахахахахахахахахахахахахах

Манго!

А не уе - шуепс!

???

Като дойдат дигиталните програмируеми пари, дигиталните ID-та и натиснат яко на Великото Нулиране и Зелената Сделка, ще разбереш защо им е да шпионират всеки. Тогава не само ще шпионират, но и ще контролират . На база на "Въглеродния отпечатък", който се формира на всичките ти дейности - каква храна консумираш (от производството, доставката и приготвянето й), колко пътуваш, каква кола караш, какво гориво ползваш, колко енергия ползваш, колко вода хабиш, какви дрехи купуваш... Всичко това изисква следене на всеки отделен индивид и на по-късен етап - контролиране. Как не го схващате? В Китай и други държави вече го правят. А на Световния Икономически Форум си го казват най-открито. Дори тази година казаха, че имали вече готова система за отчитане на Личен Въглероден Отпечатък. Първоначално сигурно ще го представят като "доброволно", но като "ваксините" за ковид ни е ясно, че ще ни го набутат като задължително. Тогава и ще разберем защо ги кръстиха ЗЕЛЕНИ сертификати, а не ВАКСИНАЦИОННИ, ЗДРАВНИ, КОВИД или др. подобни ;)

Аз не ги използвам! Третирам ги като порно сайтове и съм ги блокирал навсякъде!

нямаш си приятели

Когато за да ти влияят трябва да имаш акаунт в социалните мрежи?!

Безплатен обяд дава само мама на този свят. Фейсбук, тиутър и инстаграм не са майка ти, нали? Ерго ще искат нещо в замяна на услугати си. Или няма? А? Тъпанар. c(8-D

??? Уточни... явно си някакъв шионин ако се притесняваш от нещо??

Ами най-малкото за статистиката. Колкото повече хора са следени и класифицирани, толкова по-надеждни са предсказанията им понеже могат да проверят корелацията между наглед несвързани показатели. Например от това как си движиш курсора по екрана докато четеш, можеш да определиш с, примерно, 85% вероятност, че си привърженик на определена партия или споделяш определно виждане. Комбинирано с редица други показатели, напр. кой сайт посещаваш в момента, от кой сайт идваш тук, или дори само от това колко време ти трябва, за да затвориш поредната изскочила реклама, вероятността нараства до 98%. Надеждността на тези предсказания нараства с всеки нов индивид, чиито показатели се вписват в тази рамка. Естествено, едва ли някой се интересува от теб конкретно като индивид. Но като бройка от статистиката - охохооо.

Сачева накарала бойко да иде на гледачка, та да му каже кога ще се върне на власт. Отишли. Почукали на вратата и от вътре се чул глас: КОЙ е? Ебем ти и гледачката извикал Бойко. Когато поемеш по пътя, трябва да знаеш, къде отиваш

Фейсбук слухти и с микрофона!Случвало ми се е да водя разговор с жена ми за теми, по които не съм правил никакви търсене в мрежата и веднага след това ми излизат предложени публикации за същото в Фейсбук.Няколко пъти ми се е случвало

Всичките високоговорители, тонколони, нали, са си и микрофони. Просто трябва да ги пренастроиш да са такива. Не е същото, но е подобно. Звукът от глас се чува ясно. Това са почти същите мембрани. Където имате тонколона - все едно имате микрофон. Не знаехте! Ужас! Сега ще ме убият. c(8-D Ама едва ли...

Не е необходимо да шпионират. Там хората сами разкриват подробности от живота си, приятелите си, какво обичат и какво не. Какво мислят и какви разбирания за нещата от живота имат.

Всъщност статията не е написана особено компетентно. Авторите са прочели няколко публикации от типа "10 начина да намалим следенето" и написали това. А всъщност: - Адблокер! Със списъци за трасиращите скриптове на социалните мрежи (лайкове, линкове, банери, вложени видеа, фреймове от инстаграм, туитове...). Спирането на трасиращите скриптове всъщност е по-важно от спирането на самите реклами; - Отделни акаунти за различните услуги; Никога не се свързват акаунти, не се полза "влез със фейсбук (гмаил, гитхъб и.т.н.)"; - Избягват се услуги, които изискват активиране с непроменяеми лични данни напр. телефонен номер; - Не се браузва интернет докато си логнат в сайтове и интернет услуги - гмаил, фейсбук, абеве и подбни; - Периодично пълно изтриване на кукита и локалсторидж; - Малко екстремно но много полезно: изолирани профайли за браузерите за отделните услуги; - Гугъл Хром не се ползва, освен при крайна необходимост за точно определена услуга и изолиран профил; Предпочита се хромиум, ънгуглед хромиум, файерфокс с дезактивирани нежелани услуги. Брейв и опера се избягват; - Създава се навик да се ползва "прайваси моуд"; Специално за мобилни устройства: - не се ползват смартфонове сяоми колкото и да са ефтини и яки; - Още преди слагане на сим карта и даване на достъп до интернет, се дезактивират или деинсталират всички излишни предварително инсталирани програми или се заменят с проверени оупън соурс алтернативи; - Инсталират се само необходими програми; - При инсталиране на нови програми се следят разрешенията които програмата иска и се дават само при крайна необходимост за функционирането на програмата. Напр. ако калкулатор иска достъп до интернет и контактите не се инсталира; - Не се ползват магазини за приложения. Програмите се свалят от сайта на разработчика като файл и се инсталира на ръка. Устройства които не позволяват "сайд лоадинг" не се ползват (напр. айфонове); - не се допуска регистрация на устройството в гугъл плей; И още: - на смарт телевизор не се ползва смарт функционалността. Изобщо не се допуска до интернет - не се включва в локална мрежа, не се конфигурира уайфай; (обяснение: всички модерни смарттелевизори включват контент рекокнишън. Някои имат възможност да се изключи таргетираната реклама, но не спират да споделят информация) - за смарт фунционалност на телевизора се ползва външно устройство – смарттвбокс (при мерките описани за мобилни устройства)

Много сложно. Може и по простичко, който го е страх да не го следят просто не използва смартфон, ФБ, смарт ТВ, емайл и други интернет шитни.

Това с приложението на телефона не можеш да го направиш защото е компилиран Java код. Фейсбук също може и да не можеш да отвориш, защото всичко е JS и просто няма да видиш нищо от страницата. Ако изключиш някой скрипт, който те следи, какво пречи той да се напише така, че да ти реве сайта, че не може да се покаже, щото му пречиш? Нищо. Единствения начин, е да се премине на други социални мрежи. Има и такива, които не само не те следят, но не те и цензурират. Това е за социалните мрежи. Телефона обаче е съвсем друга работа. Той Линукс ядро, върху което върви Java машина и върху нея е Андроида. А върху Андроида са приложенията. Линукс е свободна система и можеш да правиш с нея, каквото си поискаш. Не се знае, как е модифицирана тази за телефоните. Може тя да те следи. Все пак директно комуникира с хардуера - микрофони, камери и т.н. Нямаш достъп до тази система, нито индикации, какво се случва там. Андроида в телефона те "следи" със сигурност. Или поне записва данни, къде си бил, какво си отварял като приложение, кога, колко време, всякакви неща. Може да се види, ако се руутне телефона. На практика си е следене. Приложенияат също. Даваш съгласието си при инсталация за това и онова. Но това е, което виждаш. Всяко едно приложение стартира свой процес още със включването на телефона. Може да се види ясно, ако се погледнат процесите вървящи на Андроида. Защо? Повече от ясно. Събират данни и когато стартираш някое от тях, ги изпращат. А това са пари за разработчиците. Отгоре на всичко това има още. Системата, която всъщност се свръзва с мобилната клетка. Тя е напълно извън контрола ни и дори има достъп до всичко в телефона. На всичко отгоре, към телефона може да се изпрати съобщение от кулата, което да стигне до тази система и да се накара тя да предприеме определени действия. Напълно скрито от ползвателя на телефона. След това имаш и самите sim карти. Те са способни да изпълняват елементарен Java код. Телефона може да бъде накаран да извърши обаждане на някой номер, без то да се покаже на дисплея по никакъв начин. На практика, го превръщат в подслушващо устройство така. Или пък да бъде накаран да изпрати съобщение, което също да бъде скрито. Или пък да отговори на обаждане сам, без да звъни, без да има никаква индикация и също се превръща в подслушвателно устройство. Та, пробелма с Фейсбук и Инстаграм е най-малкия. Телефоните са създадени така, че да могат да се ползват основно за контрол и следене. Такива са по дизайн. 2G комуникацията ( обикновеното обаждане ) е толкова зле криптирано. С покупки за петдесетина лева или малко повече, можеш да превърнеш всеки лаптоп в подслушвателна станция. Няма да можеш да слушаш разговорите директно, но ще можеш да ги запишеш, а след като ги декриптираш, можеш да прослушаш целия разговор. Иначе казано, всичко покрай мобилните телефони е пробито от самото начало и този процес продължава с усъвършенстването им. Нищо не при тях не се прави така, че да не може да се екплоатира след това от заинтересовани.

Не ви шпионират, искат само да си купувате боклуци и да ви събират стотинките. Истинските шпиони са руснаците.

Гугъл.

Ти остави рекламите ами и за труженичките и масажистките дето не им знаем имената получаваме предложения.

Добро утро свате

Нищо такова няма. Стига фейк новини

Що си не ебеш путката майчина, трол тъп.

Откъде Ви хрумна такава глупост!

Има един много хубав филм по темата - The Social Dilemma. Горещо препоръчвам на всички да го изгледат.

В никакъв случай ....!!!

Не, разбира се че не, в никакъв случай, няма такова нещо. Само като му видиш лицето на оня рептил, и ти е ясно че единственото , което трябва да направиш с фейсбук, инстаграм и т.н. подобни сайтове, е голям червен хикс, и не ги мислиш повече никога. Жалко, че унищожиха "криптираният" уатсап...

Само руснаците шпионират, бургерите са чисти като мазното сиренце в тях :)))

Не следят целенасочено, ако това е идеята на статията. Не им пука къде си и какво правиш. Но отдавна инвестират в разработки за разпознаване на изображения, поведенчески анализ, спокойно могат да проверят за ключови думи съобщения в чат и постове. Правят ли го? Сигурно, щом влагат такива пари. На тях им е важно да продават реклама и екипите на тези компании в много малка част се занимават с това, което е платформа за потребителя. Големите екипи и усилия са точно в извличане на максимална полза от реклама. Телефони, обаче, едва ли подслушват и гледат за текст примерно в бележника. Whatsapp е на фейсбук и там те пак ти имат съобщенията. Какво им пречи не да ги следят и четат хора, а да пуснат на базата си данни заявка за извличане на ключови думи на последните ти 100 съобщения? Какво би попречило на дир и другите форуми да го правят, ако имат софтуера за това? Не биха ли продали услугата и да изкарат пари? И все пак наистина не става въпрос за следене. Никой няма ни ресурса да следи 1 000 000 000 човека какво правят, ни да го анализира това. За приходите им стига да гарантират повече кликове на рекламите. Таргетирането не е за потребителя, а за рекламодателя. Който плаща, тою води парада.

Аз препоръчвам хората да се преорентират към Gab, Gettr, Reddit и труги алтернативни социални платформи. Telegram все повече се преръща в социална платформа, а не само месенджър.

Правилно. Към Gab например

Facebook винаги се е изплозвала за следене на потребителското поведение, постове, политически пристрастия и т.н. Не изпозвам Instagram и нямам профил там. Всъщност от услугите на Зуки използам само FB, но профила ми там е повече прелича на спам. Използвам допълнителни настройки в Facebook, за да не таргетират рекламите и съм спрял търсачките да ми намират профила. Все по рятко влизам там, но повече само скролвам. Личната информация е минилизирана и не е публична. Може всеки да си направи профила невидим, но трябва доста игра, но си заслужава усилията.

Заслужават масово да си закриваме акаунтите и тогава ще ми слрфвт х...я Проблемът е, че сме клюкари, правейки се на недостъпни и важни чрез фотошопнати снимки и клиширани постове от които няма смисъл...

Нито един потребител не използва "Фейсбук" , а всъщност е обратното - "Фейсбук" използва потребителите си.Тази мрежа навлиза недопустимо в личните данни на отделните личности , опитва се да проникне в съзнанието и мислите им.Почтено ли е това ? НЕ .КАТЕГОРИЧНО НЕ.

Бе... к'вой туй "фейсбуката" и "инстаграмата" бя ора? Обеснете ми, оти мене никой ма не следи га хортувам тука, онанимну! Е, има разни там IP адреси, ама... туй не фаща дикиш пред прокурор, оти може на жената либовнику да га ползва ... секой може.

ВСИЧКО Е ШПИОНАЖ ! БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ КАКВО ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ !

Автоцензура не си налагам за нищо

100 % ...

Смотания рутър ви напира къщата и е наясно кога къде се намирате ,ако е по новичък прави даже някои заключения относно състоянието ви в момента, какво остава за телефона дето е бъкан с кво ли не ,отделно че 60% от него не работи за вас , плащате си за да ви наглеждат дали сте в правата вяра , така че умната, няма много значение дали е включен или не, тва е и една от причините да не можете да си смените батерията както някога. Забравете за спонтанен Майдан или друго.

А, не бе, само главичката.

Също и dir.bg.

А не бе Затова Плазма мобайл на тутурутката и Линукс на ПЦ-то. И ВПН естествено и на двете.

това заглавие малко, като онова във вица, дето киркор заварил гарабед на калъп с жена си, а гарабед казал: "е хайде сега... и като започнат едни съмнения, едни подозрения...". шпионират, подслушват. но, това го правеха само щази, кгб и дс. и дето викал оня, че едно време щази хвърляли огромни ресурси да слухтят, снимат и събират миризми на гражданите си, а днес самите граждани си доставят всичко във фацебука на евреинът цуки, който без цру щеше да тепа глъвъ у стената на плачъ. както и смешникът бжужелински. днес не се казва шпиониране и подслучване, а безплатно, доброволно споделяне с хунтата на джендърите. Природата с нас Бог с нас

Мен най ме е страх, когато вляза в кенефа да сЕра, отворила съм фацибуката, зяпам... И в същото време някой ми подаде тоалетната хартия... А живея сама.... Та чак се насирам... А сега разбрах от къде ме дебнат, па после почват едни реклами на кенефи, на тоалетна хартия и т. н. Да им еба майката!!?

Е какви са хора, тия нехаресалите бртаче

Добро утро, егати малоумния въпрос. Дори и малките деца знаят, че търсиш ли нещо в някоя мрежа или Гугъл, след това яко реклами на каквото търсиш. Телефоните записват всяко едно действие, местоположение или комуникация... и всичко отива в сървърите на АНС - САЩ.

Шпиониране е само ако е от вражески режими, като Китай или Русия. Американските ни братя ни подсказват какво искаме

Това е старо. От много време се знае това за ФБ и рекламите в последствие. Да бяха само те...

Шпионират ви, но за ваше добро разбира се

Естествено, че да.

Да слушат. Все пак Хамерика е най демократичната страна и нееее, никога не е нарушавалс правата на човека, никога не е нападала други държави, никога не е правила преврати, никога не е крала ресурсите на чужди държави. Само балъци ползват социални мрежи.

Даже не се налага! Глупаците сами всичко си казват, а ако нещо пропуснат, друг от същите ще го е "постнал".

Винаги е било така, пределно ясно е от години.

те.

Американцити ли? Ни гу фярвам

Камерата могат ли да включат?

Не ви подслушват. Вие сами си давате всичко, щото "нямате какво да криете". Като пуснат в ЕС изкуствен интелект Съдия (който се търкаля вече в Китай) и като кандидатствате за работа, кредит, и всякакви други неща, за които от години споделяте, тогава ще ви светне крушката ма ще е късно:)

Подслушват чрез микрофона за ключови думи, проверено е.

Не точно подслушват микрофона. Просто по подразбиране им е пуснат асистентът и той може би следи за думите. Не ти записват разговори и такива. Какво да правят толкова информация и за чий им е? Стига им да маркират обувки и да си гарантират повече шанс да кликнеш банера. От теб 5 стотинки, от още стотина милиона толкова днес и са, ами, Гугъл с всичките милиарди.

Имаш ли смартфон не само тия смотани фейсбуци и инстаграм те шпионират но и всяко изтеглено приложение за което даваш съответните разрешения ти знаят всичко.