Коментари - Китай планира подводниците да развиват 5800 км/ч | IT.dir.bg
назад

Китай планира подводниците да развиват 5800 км/ч

Според проекта на китайски инженери в бъдеще подводниците ще могат да прекосяват моретата с 5800 км/ч.

Обратно в новината

Коментари - Китай планира подводниците да развиват 5800 км/ч | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпреки че това според мен е абсолютно нереално да се постигне без откриване на нови физични принципи, журналистите са прави и правилно поднасят изнформацията от китайския източник: скоростта на звука във вода е 1490 m/s, което умножено по 3.6 прави 5364 km/h. Ако става въпрос за скоростта на звука във въздуха, тя е 330m/s, респективно 1188 km/h.

h 1

КЕФЯ се ЯКО: ---------------- ;)) ( нерегистриран ) 28.08.2014 19:00 Това е лесно постижимо. Първо развиваш с подводницата 6000 км/ч и после леко натискаш спирачката. По-трудно ще да е как да не газиш рибите по подводните пешеходни пътеки.

Мисля че ключовата дума в случая е "Theoretically"

Малко ме амбицирахте, Вие не си ли пишете домашното преди да публикувате, сега ми светна какви сте ги написали. Сигурно плащате малко. Ето - става въпрос за almost speed of sound (прочетете първия параграф на статията), скоростта на звука във вода е много далеч под 5800 км/ч. Подводницата има кавитатор на носа, който създава въздушния джоб, а не кавитацията при обтичане на корпуса, както се разбира от Вашата публикация. Popular Science China's Future Submarine Could Go The Speed Of Sound Supercavitating Submarine: South China Morning Post The submarine of the future may come to America in a super fast bubble, traveling under water. Researchers at China's Harbin Institute of Technology developed a new concept for submarine supercavitation, where an underwater vessel creates a pocket of air around itself. Inside this bubble, the submarine can travel much faster without friction of water creating drag and slowing it down. Theoretically, a supercavitated vessel using rocket engines could travel inside that air pocket at ALMOST THE SPEED OF SOUND.

Кавитацията драги журналисти няма нищо общо с въздух, освен в случаите, в които подводниците се движат във втечнен въздух и скоростта им на движение е такава, че налягането в граничният слой е под налагане на насищане за съответната температура. Няма принцип, който да се нарича кавитация. Кавитацията е явление, което няма абс. нищо общо с образуване на ВЪЗДУШНИ кухини. Махнете заменете думата въздух/въздушен с пара/парен (става въпрос за водна пара, подводниците плуват във вода). Не със 100 км/ч с 100 000 км/ч да се засили подводницата пак няма да се образува въздушен мехур, ще се образува парен. Опасявам се, че дори не подозирате какви невероятни глупости сте написали, не е смешно, нито дразнещо, жалко е, аз чета ДИР-а. Моля, поправете си статията, а можете да ме наемете за редактор, ако плащате прилично.

Имате ли идея какво е скорост 5800 км/ч, защото няма самолет, който да развива такава скорост та ми е интересно как това ще направи подводница. Сигурно и ракетите които пътуват в орбита не могат да развият такива скорости...

Официалната информация подадена на "западната" преса е за 580 км/ч. Нашите недоучили "джурноля" пак са осрали положението! :)

Ха ха, вероятно става въпрос за подводница, която ще лети над водата.... Защото иначе не във въздушен балон ами в извънземна мантия да е облечена пак ще се разпадне даже и на скорост 580 км/ч ако е под вода. Все пак си има физични закони, които дори и Чък Норис не може да прескочи..... Само Бойко понякога може....ако поиска де... Свободното падане във вода от 20-30 м е самоубийство, тялото ти среща долу бетон, и последствията са ясни. Ееее, може би малко пресилих с метрите.... може да са повечко, но това е истината.

ти сложи едно парче бакалска хартия за опаковане и скочи на нея от 5 метра, пък после да видим дали не е "бетон"

Вярно е, вярно е, измислили са го. Също така група албански учени са изобретили ракета, който ще излита в космоса без гориво. Проблема е, че няма достатъчно място за опъване на ластиците

Тез километри описани от Veline се равняват приблизително на скоростта на звука във хаш2О - четири пъти поне разлика /при 20 градуса/.

Ех, хубаво е човек да се посмее сутрин, когато види, че китайска подводница ще лети под вода със скорост няколко пъти МАХ :) Ще има да хвърчат риби и жаби около нея, само си представям екипажа как набива ориз със зеленчуци.

5 800?! Я, пак. Вие знаете ли какво е 5 800 км/ч? Да не е 580 случайно? Което пак си е самолетна скорост, ама все пак е възможна за разлика от 5 800.

Китаяците, първо да помечтаят да плащат някога на работниците си поне по 300 долара на месец и то в индустриалната, водеща се за капиталистическа зона, по Жълтото море!?

Този път малко са се увлекли.То това да не е като да правиш капачки за буркани, легени, рендета и коледни лампички.Те за 10 години още един самолет се мъчат да направят и до никъде не са

Сега някой да им направи и подходящи спирачки, че ще трябва да обиикалят земята докато спрат....

май че требе във вакуум да я опаковат, че то май нема и самолет дето да развива толкова... само ракети... 5800 км/ч ?? да не е печатна грешка??

hfy

Редакторе, пълни глупости пишеш

А Албанската подводница ще лети с 10 000 км/сек

Е, щом китайците са го казали, сигурно е вярно. Ама ако се спука балонът, работата ще се сговни, бетер строителния бум.

Това е лесно постижимо. Първо развиваш с подводницата 6000 км/ч и после леко натискаш спирачката. По-трудно ще да е как да не газиш рибите по подводните пешеходни пътеки.

Китай трябвало да мечтае и подобни глупости. А България какво ще прави бе, тролове? Къде е България, която и връзки за обувки не произвежда дори?

не е вярно фирмата се казва мартенички кико еоод

molia, ne pishete gluposti

Руското торпедо "Шквал" ( заради което казват, е потопена"Курск") използващо кавитация развива теоретична скорост 560км/ч. На руснаците са им трябвали 30 години, за да го създадат. Успех на Китай.

Китайските инженери първо да се научат да правят автомобили и после да мечтаят за подводници със светлинна скорост (а защо не и по-бързи). Интересно на коя планета ще плуват с 5800км/ч? Защото на Земята гарантирано ще има сблъсък,

платена статия,да върви другата търговия.

"Курск" потъна точно заради такива опити... при това, правиха тези експеримент не на самата подводна лодка, а на торпедо. Този ефект се знае отдавна, всички морски държави със сигурност работят (или са работили по него)...

Аз пък си мислех че скоростта на морските съдове се измерва във възели.

С възЕли не знам какво се измерва, това за което говориш са мери във възли.

Който е равен на една морска миля = 1852 м.

Аз пък планирам да почна да работя за 5800лв/час. И като се замисля, теоретично е напълно възможно. А даже не съм китаец.

lvony333

Може, може. Според учените първо трябва да се мине 580 лв. /час, за да се образува предпазен фискален балон и нататък било лесно :)))

Вдигате ми настроението. Забавен преразказ на историята да не питаш как се прави първия милион.

Дължината на земния екватор е около 40 075,0 километра така че за 7 часа ще обиколи земята, НО ако беше всичко вода. А колко километра ше са необходими да спре? Това е някаква безумна фантасмагория .

Теоретично, ако корпуса е достатъчно здрав и се спука балончето, тогава водата ще свърши останалата работа :) Но както казах, теоретично...

Аз си го представям този балон като отделни шлюзове по корпуса на подводницата тип (швейцарско сирене) за да намали съпротивлението на водата ама ако подводниците започнат да се движат с тази скорост то изстребителите ще се движат с още една нула отзад :D

Почти 5 пъти по-бързо от скоростта на звука!!! Най-бързите изтребители ряпа да ядат :) Някой се е увлякъл с нулите. Или това не са КМ, а СМ :) Все пак има разлика между фантастика и неграмотност.

Всъщност 5800км/ч е почти равно на скоростта на звук в солена /морска вода :)

val55

Теоретично сигурно скоростта е толкова, колкото я пишат в статията. За подводница с екипаж едва ли някой, ще смее да вдига много високи скорости, защото ако се наруши целостта на балона, около подводницата следва сблъсък с водата и все едно се удряш в бетон при голяма скорост. Може би китайците имат в предвид подводница дрон, но и там трябва да има граница, защото при противодействие с дълбочинни бомби, торпеда и ракети при всички случай балона може най малко да се деформира, и не се знае при каква скорост корпуса ще остане здрав, а системите да функционират нормално. За придвижване с голяма скорост до външният периметър на обхвата на оръжията на противника може и да се използва. Има много, ако и но, ще изчакаме и .... Трябва да се има предвид, че бъдещето е на дроновете, и пехотата независимо какви са те....космос, въздух, земя и вода.....Дай Боже да не се стига дотам, защото има много други предизвикателства, които могат да унищожат цивилизацията ни преди ние да го направим. Изпит след изпит се задават за хомосапиенс, и ако не се решават....Все пак не сме сами и....

Малииии, колко писане за да обясним, как нещо не може да стане. Добре, че има хора различни от теб, за да имаме смартфони, телевизори, радио, интернет и ред други НЕВЪЗМОЖНИ неща.

val55

Малииии Дже, въобще не сте осмисли написаното от мен, но това си е ваше мнение. Такава скорост, и много по голяма може да се постигне със съвсем друг балон, а той е енергиен. За енергийният балон почти няма значение в каква среда се движи тялото, но това може да стане след доста години. Прехода въздух вода, и обратното няма да е никакъв проблем за тези защитни полета около тези апарати. Те, ще могат да летят, както в космоса така и в атмосферата, както и да плуват по вода и под нея. Все пак ние сме в началото на нещо по голямо, което се задава, а семейството? е по важно отколкото да си единак във.....

Ииии, супер! Са бат' Бойко кат дойде пак на власт, земе да кОпа един канал София - Бургас, така по-длибочък и да пущим едни подводници там. Дет' са вика за нула време ша одим на море...

Sorry... The page you have requested does not exist or is no longer available.

Е, ти пък си ноо мека Мара. Стъпка две: отваряш Гугъл и пишеш shanghai-san- francisco-100-minutes-chinese-supersonic-submarine после четеш на воля.

малко са се увлекли с нулите . или това са "китайски км/ч " , както има и китайски ватове на аудио-уредбите или китайски ватове на захранванията на комповете .

аз се сетих за китайския XXXL на дрехите - равнява се на европеския XL:)

а какво ще спре подводницата да не потъва ако е във въздушен балон?

Искаш да кажеш "да не изплува" предполагам? А ако не си сгрешил, моля те опише как точно потъва въздушният мехур, защото съм нетърпелив да науча нещо ново

като го напълниш с подводници :)

Защо да не може? Ако диспачнат 1-2 милиона китайци да бърбаляскат с ръце във водата, ще стане празен мехур

подводници скоро може и да не вдигат свърхзвукови скорости , но торпеда вече се правят които да използват ефекта на кавитацията .. има както руско така и американска разработка .. примамливото е в това че подводницата като е бърза много е шумна.. а когато е много бавна е тиха .. обаче ако изстреля торпеда което е много бързо противника няма време за маневра..

Абе те едни чехли не могат да направят ми меришат на нафталин та хвръхзвукови подводници.

Чудя се как въздушният балон ще преодолее съпротивлението на водата за да се движи с 5800 км/ч.

Като гледам коментарите по-надолу се убеждавам, че Бай Ганьо разбирача не заслужава повече от свръхскоростен влак с 25 км/ч.

Че то БДЖ с толкова си се движи, къде е драмата? :)

щом е "Маде ин Чайна" не ми го хвалете...