Коментари - Voyager-1 се пробуди | IT.dir.bg
назад

Voyager-1 се пробуди

Voyager-1 се намира на около 21 милиарда километра от Земята, а учените от НАСА успяха да пробудят сондата.

Обратно в новината

Коментари - Voyager-1 се пробуди | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мойта ЛАДА е от 1978-ма година, но понеже няма ядрена батерия, се надявам да е в изправност поне до 2078-ма година :) А ако Вояджъра мине през дупките на Фандъкова, няма и един километър да прокопса. Па и сняг не го е валял, и с киселина не са го пръскали по зимните пътища на ГРОБСПаристан.

Добре де, за какво тогава е единица светлинната година ако не за разстояние.

Всъщнност аритметиката на ниво начално училище е достатъчна за целта, повечето хора се справят с нея. Просто повечето хора не ги интересуват неща, които не са им част от непосредствените задачи.

Това наистина е голямо постижение за човечеството. И в същото време сондата е само на около 19 светлинни часа- това е по-малко от 1 светлинен ден, по-малко от 1/365 от светлинната година. По космическите мащаби това е практически нищо (до най-близката звезда има още 3 такива светлинни години, а има още милиарди звезди...)! Все едно една бактерия да тръгне на пътешествие от София към Бургас, от светофара на кръстовището при ЦУМ, и да се счита за огромно постижение факта, че е изминала 20 см! Това само показва колко сме малки и нищожни, и колко суетни са ни нашите дребни ежедневни и злободневни проблемчета... Но, от наша гледна точка все пак е "огромен успех"

така е но това велико прозрение щеше да е интересено преди 40 години... но все пак повечето сме незначителни не само по вселенските мащаби :)

Така е, малки сме, нищожни сме. Но какво предлагаш да правим? Да седим със скръстени ръце и да не вършим нищо, защото сме малки и нищожни?

Не разбира се. Единственото което това би трябвало да ни напомня, е да се смирим малко, и да престанем да се смятаме за много велики, и да възвеличаваме нашите суети, нашите "ценности и идеали", до небесата. Наистина, достатъчно малки и нищожни ме, а издигането на нашите суети, които толкова възвеличаваме, само ни е носило огромни злини. Ако поне малко се смирим, живота ни на Земята със сигурност би бил доста по-добър... И като се върнем на огромните космически мащаби- поне за мен те са достатъчно смиряващи. Иначе да- нека науката да се развива, да откриваме нови и нови факти за Вселената, и ако не друго- нека поне тези факти да ни напомнят да се смиряваме (казвам го, защото някои казват "че какво ни ползват тези открития"? Е, засега ако не за друго, именно заради смирението те могат да бъдат от голяма полза).

нема ли накрая да прати една снимка на диска на Земята- да видим ще е плоска

И след 300 години ще се върне като В'джер, за да се срещне със Създателя!

Стар Трек новото поколение :D

Аналоговата техника си е истинската техника.Това сигнала да минава през преобразуватели,филтри,операционни системи .....Все до грешки води.Докато при истинската техника нема този проблем.

Ами то и в биологичния живот е така - разните там вируси и бактерии са корави копелета докато сложно устроените същества ги събарят всякакви болести.

вояджер не е аналогов, управлява се от компютър, с множество предварително програмирани команди - управление на двигателите, антените, автоматични корекции на курса и тн. включително с възможност за изменянето им в полет. това което реално са направили от НАСА в случая. ако беше 100% аналогов или както ти се изразяваш "истинска техника", направената корекция щеше да е невъзможна. пп. нещо не си наясно с това информацията от вояджер как стига до нас. не не ни праща картичка по пощенски гълъб. преобразува, филтрира, кодира и тн. информацията от уредите си през базисните си програми (ОС) и ни ги праща на нас в цифров вид.

Прав си пепи,звънали по телефона на станцията (аналогов със шайба сименс) и дали команда да запали двигателите......това старото аналогово поколение явно няма да излезе в дигиталното пространство

Вояджъра страшно кефи, ще си обикаля Галактиката вечно. Абе Космосът е голяма работа.

Буквално :)

Минах от там и завих една гайка.

Истински важното в новината не е "пробуждането" на сондата тя не е спирала да работи и продължава да си комуникира с антените на Deep Space Network. Важното тук е, че за първи път за насочване на антената по посока Земята са използвани не насочващите, а ускорителните сопла. Ресурсът на насочващите сопла се изчерпва и те изразходват все повече хидразин при всяка интервенция. Ускорителните сопла са със сходна конструкция, но не са програмирани да изпълняват корекционни маневри, които изискват задействане за части от секундата - те са проектирани да работят в продължителен режим. Отделно от това, ускорителните сопла не са били "палени" от последното прелитане на Voyager покрай Сатурн преди 37 години и никой не е бил сигурен дали изобщо ще заработят. Въпреки всичко това, инженерите на НАСА са изровили спецификациите на асемблера, използван от компютрите на сондата, написали са командите по подходящия начин и соплата са изпълнили задачата точно както е трябвало. Ей това е важното в тази новина.

Аз я четох в скайнюз на Английски. Направили сте много точен превод, само думата супла малко ме плаши.

"сопло" (не "супло", ударението пада върху второто "о"). Думата е възприета от руски. "Сопло канал переменного поперечного сечения, предназначенный для разгона жидкостей или газов до определённой скорости и придания потоку требуемого направления."

Ся ако изровят и фортрана на лунната ракета цена няма да имат. Ще могат на стари години пак да се качат на Луната. Старите дизели не са за подценяване нищо че ги забраняват в някои райони на Европа като ЕС.

Що не са го направили да се върти с реакционни колела и електромотори? Като при спътниците. Супер елементарно е, не се изхвърля никаква материя реактивно навън и е вечно практически. С 4 мотора и колела се прави и резервиране, ако някой електромотор блокира.

И като излезе Делю хайдутин , та чак извън слънчевата система ...

Това не трябваше ли да бъде главна новина???Новина за човешкият прогрес и гений.

Хубава новина ! За съжаление, както всичко значимо за човечеството и това събитие е в графата "треторазрядни новини". Затова пък, на първо място е как Анита Шмайзер ревяла в затвора. 40 години в Космоса, 13 милиарда километра и все още се движи и работи ! - хората могат да са горди с това !

21 милиарда бе чети!

И при това "Сделано в СССР" ;)

Роскосмос не възнамерява да насочва свои ракети отвъд пределите не слънчевата система, защото пространството там не представлява интерес. Засега не са открити следи от противоракетна отбрана.

сделани

Плочата с Валя Балканска след около 40 000 г. Вояджър 1 ще бъде на разстояние 1,6 светлинни години от звезда в съзвездието Змиеносец....

Няма да е изхабила ядреното си гориво, а ще го е ИЗПОЛЗВАЛА!

Офффф.... колцина мислиш не бяха разбрали та имаха нуждата от проникновението ти.

деер

Идеята е да не използват българските думи без разбиране на техния смисъл може би!

Батерията се е ИЗПОЛЗВАЛА през цялото време, но през 2025 г. ще се е ИЗЧЕРПИЛА/ИЗТОЩИЛА! Предполагам, че в оригинала е било написано DEPLETED!

ceляka

Хм, ей това е успех наистина; едно от великите достижения на човечеството! Тия Вояджъри ще излязат корави машини, далеч надживели предвиденото им време на живот.

Навремето корави машини правехме!

Е изпратила чукча в командировка до Москва и няма връзка с него...

А Матушка Рус като изпращаше на Венера къде бяхте? (Сега възобновява програмата) Или като прекопира Мъск от техническите списания за съветската младеж, нещо да сте казали? Това да си западен трол също не е лесно. Руските и те не са съвсем стока, ама вие сте в пъти по-правоверни!

За кого е матушка? За тебе ли? Пък и не разбрах, матушка ли копира Мъск или обратно. Верно да си трол и да го отричаш е трудна работа.

Е на това му викам да ти хваща дистанционното!