Коментари - WannaCry засяга основно пиратски Windows | IT.dir.bg
назад

WannaCry засяга основно пиратски Windows

Компютрите с пиратски Windows са най-податливи на зарази от типа на WannaCry.

Обратно в новината

Коментари - WannaCry засяга основно пиратски Windows | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за това изревха големите фирми и държавни учреждения със линцензирания уиндоус

Доколкото си мисля M$ си измислиха повод да прекарат големите компании да се поизръсят за софтуер и адекватен хардуер, въпреки че за "пишеща машина" едва ли им трябва. Поне из новинарските емисии масовите съобщения са все за болници, мобилни оператори и подобни. За работа на гише там, че и в банките и попълване на формуляри не трябва последен WIN и хардуер за него. Потвърждава се това - пачовете са били създадени и цифрово подписани от M$ още в средата на февруари. Но не са ги пуснали, чакали са да се поразят големите организации link Поне за XP успях да ги дръпна в ръчен режим едва на 13.05 по обяд. През Windows Update естествено няма нищо.

theregister .co. uk/2017/05/16/ microsoftstockpilingflaws_too/ Махнете интервалите че реже.

Знаех си аз, вируса преди да се задейства внимателно проверява в Миксофота дали виндовса е лицензиран, кога е лицензиран, дали всичко му е платено и докога е лицензиран. Ако Микрософта каже че всичко е наред, вируса не се задейства. Но ако се окаже че някой не си е платил, вируса те удря така, че друг път да си помислиш преди да се опитваш да прецакаш Бил Гейтс.

Премести се малко на сянка вече, че здраво те е напекло.

Е това се казва наказателен вирус/Windows!!!

Ха ха ха ха ха ....смех, смех.

Простата логика от изложената информация в статията води в посока, че вирусът е разработен и пуснат от САЩ, не без помощта на лекетата от Microsoft ...

Истината е че основната вина е на Биткойн валутата ,и тепърва ще имаме проблеми с нея,не само свързани с дигиталният сектор.

Естествено е. Лицензираните копия (и част от пиратските) получават ъпдейтите, а пача "лекуващ" уязвимостта е пуснат още март месец. Господ ми е свидетел, че не съм фен на Микрософт, но в случая нямат НИКАКВА ВИНА! И вместо да сте твърдоглави балкански субекти и дървени форумни философи си купете Windows-a или ползвайте друга ОС. Когато си купуваш Win-a с нова машина цената му е повече от добра, на втора употреба машина е направо смешна - 40-50 лева за Home.

дкми

Home???? Как така бе? Всеки инсталира Ultimate, щото, цитирам "има повече функции". И като ги питам какви са тези повече функции - "ми повече са, и работи по-добре компютъра".

Bitlocker-a !

хахахахахахахаха

Това платена публикация ли е? От двукракия вирус User няма защита.

Интересно е кой да го Е, още ползва ХР в 2017-та?! :))) Аз вече забравих и 7-цата, те още на това цъкат... ПС:

Голема работа че си си инсталирал безплатната боза 10

Изгледай някой китайски или корейски филм, на който има Уиндоус. Аз на такива друго освен ХР май не съм виждал. ;)

Strikercho, имаш нужда от мозъчна "кръпка". Много хора ползват Windows XP - една от най-добрите версии сред WinOS.

Незнам защо, на здравната система на Англия блокира цялата. Колко ли пиратски Windows-а имат тези хора? Доста големи фирми също изгоряха, сигурно и те са с пиратски Windows. А никой не писа защо майкрософт имат толкова голяма дупка в продукта си, която стига чак до XP.

Пич, MS пуснаха ъпдейта на 14 март, малко след като хакерите пуснаха инфото за тулчетата на NSA. Това, че Рено или друга фирма не е назначила читави компютърджии не е проблем на MS. Ако бяха ъпдейтнали всичко компове, нямаше да пострадат.

Извинявам се, незнаех за пача, който е пуснат на 14 март. Вземам си думите за MS.

дкми

Виновни са основно кварталните хакерчета, които много знаят и от всичко разбират, и първата им работа след инсталиране на пиратския виндовс е да спрат ъпдейтите. Че на всичкото отгоре и се гордеят с това, защото така били прецаквали Микрософт. А това не е никаква глобална атака! Този вирус е написан за да се изкарат пари, и това е модификация на стар вирус - Wanna Crypt, в който просто е добавен експлойта на NSA, за да се разпространява гадинката по-лесно. Това, че масата потребители са невежи и не могат да полагат елементарни грижи за компютрите си спомага за разпространението му. Wanna Crypt - Иска Криптира. Превод: ГДБОП.

Също и: ИскаПлаче/WannaCry Превод: ГДБОП.

Виновни са основно Майкрософт, които вместо да имат security ъпдейти тъпчат всичко в едно. Точно бизнесите не могат да си позволят да инсталират моментално ъпдейтите, понеже освен пачове за сигурност идва и всичко останало - шпионски добавки, счупени драйвери, промяна на настройки и т.н.

Написал си куп глупости. Идея си нямаш с каква скорост се правят нещата в големите корпорации. Лично съм участвал в сменянето на 2400 машини в рамките на събота и неделя. В понеделник никой от усерите не усети, че се е случвало нещо. Новите машини бяха по местата си, а данните бяха както си ги бяха оставили в петъка. "Бизнесите" на запад не разчитат на Пешо и Иван да им оправят хакнатите виндовсчета, а наемат сериозни професионалисти.

Аха, мръсниците от майкрософт искат да им платя за уиндоуса!!! :))) Представяте ли си каква са нагли тия? Искат да им се плаща за услугата!!!

mi1en@

А защо не споменаха Линукс дистрибуциите, като са толкова загрижени. Май там пак няма поражения...

Просто процента на Линукс потребители е нищожен, за това не се споменава.

То откакто се помня, линукс потребителите все дяла им е нищожен. Нещо като циганите в България - все са малко, ама май са много ;) Е, поне у дома дяла на линукс машините клони към 110%, защото слагам и raspberry pi-тата, които движат нещо - я връткат слънчев панел, я контролера на парното, DVBT to IPTV streamer-a ... P.S брей, че гаден мултикаст, ще се обръща в уникаст :)

Аре бЕгай да проповядваш някъде другаде, зомби. Тоя препикан Линукс няма кой да му обърне внимание, щото го ползвате 5 човека на кръст. Като стане толкова разпространен колкото Windows-a, тогава ще видим к'во ще стане. Едно време и за iOS разказваха митове и легенди, че е непробиваем, а като стана ползван масово се оказа, че не е точно така.

дкми

Линукс не е засегнат не защото не искат, а защото няма смисъл да се пишат вируси за линукс. Световно известен факт е, че потребителите на линукс десктоп системи са потребители-клошари, за които най-голямата блаигна е, че ползват нещо БЕЗПЛАТНО, и всички останали се прецакват като наливат пари в лошите корпорации. Линукс потребителите не плащат, и не са свикнали да плащат. Освен това, по последни данни делът им е между 0.8 и 0.9%. Та, кой би си загубил времето да пише какъвто и да е вирус за Линукс?

Божкее, колко си заблуден. Просто не можеш да си представиш колко Linux ползвам, и колко приходи минават през него - сметки, абонати, периоди. Разбира се, с ежедневен бекъп на друг Linux. Дори и не си помислям да ползвам Windows. Той си е за end users, нека се завирусяват колкото си искат, той линукският файерол тихомълком ги tarpit, drop, reject i QoS-ва ;)

Аз съм линукс потребител и си плащам. Линукса е свободен, но не е безплатен. Някое е платил с труда си най-малкото, за да го има. Така, че съм превеждал пари на фондации, които поддържат определена дистрибуция. Никой не ме е карал, но когато нещо работи, не ти създава грижи, печелиш от него не е проблем да дариш 50-ина лева, нали? Виж, за майкрософтска простотия с объркана концепция - не бих платил.

mi1en@

Благодаря за минусите, но когато някой прави безплатна реклама в полза на определена компания и при липса на обзор и върху алтернативни продукти - това за мен е опит за манипулация. В windows дупките в сигурността са съвсем съзнателно създадени с добре известни цели. Точно това и ползват вирусите.

Вирусите и троянците за Linux са значително по-малко по две причини: 1. Портебителските компютри с Linux са сравнително малка част и не си заслужава писането. 2. Като цяло, потребителите на Linux са по-грамотни и по-трудно ще се прецакат.

Не е точно така, проблема е че чичо Пешо, и съседско момче Гошко, имат много лесен достъп до "пиратски" уиндоус, имат и знанията да го инсталират. Не им стига акъла обаче след това да пуснат и всички обновления касаещи сигурността, преди да ги изключат... а пък за антивирусна и две-три приказки на потребителя какво къде и как, и дума не става...

... излиза,че микромеките имат сметка от тоя вирус (ще се стимулира закупуването на нови лицензи). Какво следва,ако се вярва на статията?

Да бе оригиналните ама изобщо не са пострадали,особено в големите корпорации,нещо прекаляват с рекламата си микрософта