17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То голяма мощност, голямо нещо . 870 коли. А колко енергия харчи? Сигурно колкото 1740 коли.

Прието е изрази като "половин миля" в текстове преведени от чужд език да се предават на български в съответния еквивалент в километри/метри.

до колкото знам има доста по-големи от тази и продуцират директно керосин. Едната е Швейцария, а другата на летището в Мюнхен.

ма слънчева, вяътрна или като ги знам къде са - геотермална.

А не е ли по-лесно да засаждаме широколистни дръвчета , да караме велосипеди , а когато се наложи да шофираме без мръсна газ , извънградско 90 км/ч . Еклесиаст 7:12 Защото, не само че мъдростта е защита както и парите са защита, Но предимството на знанието е, че мъдростта запазва живота на ония, които я имат. Благодариме Ти Господи за всичко !

интересно ми е Исландия е островче с 300-400 хил население в средата на океана и на около 1000 км от най-близкия милионен град. От къде ще се взема този въглерод, който ще пречиства от въздуха? От вулканите ли?

парадокс! искам да кажа... "хомо сапиенски" парадокс"! унищожават с багерите си милионолети създадения, които се грижат за същия ефект, като такива централи (за улавяне на со2), а създават изкуствени на техно место... човек ще земе да каже, че роботите са препрограмирали човечеството за да им отвори път към "живота" утепаа пчелите, за да създадът дрони за опрашване, човешкия интелект бе сведен до нула, че и шофьор да не става от човека, за да може мъск да кара всички коли от офиса на хоум офиса си.. :-)))

Ти прочете ли статията? Хайде отново, този път с разбиране.

Ама тя централата сама ще го създава....

Кажете ми че това емайтап! Не може толкова да са изперкали тези там! Да бяха вложили парите да донесат почва и да засадят 100 000 дървета, ефекта щеше да е в пъти по-голям. Вместо това се занимават с глупотевици на квадрат. Щели да го заравят в земята! Идиоти! Всъщност те са папали парички, а нас правят на идиоти!

Направих справка в Гугъл: "Когато се засаждат дървета, това помага за пречистването на въздуха. Едно възрастно дърво може да поема около 20 килограма въглероден двуокис на година, като превръща въглерода в част от своето тяло, а кислорода освобождава във въздуха. ", т.е. 4400 тона/год от централата = 220 хил. дървета = 5 км2 с дървета (грубо 2,5 км х 2,5 км). Това е по-доброто за мен от такава централа, освен ако не я тестват там за марсианския проект.

горе долу е така. Само че дървото е жив организъм и същто така ДИША - т.е. продуцира също СО2. Нещо което рядко се взима под внимание и това се случва през ноща. Друго... колко часа грее слънцето в Исландия през зимата. Трето. Кое дърво би засадил там. Четвърто. Това дърво което ще засадиш - след колко време ще порасне до токлова, че да поема по толкова СО2. Какво ства след като изгориш това дърво или умре. Все неща които не си взел под внимание в бакалските сметки при които казваш, че дърво нарараства на година с 20кг (само от СО2 без да взимаме под внимание останалите елементи към които го трансформира в биомаса) - кяжи сега - кое е това дърво което на расте толкова бързо в Исландия. Или да ги засеем в Бразилия, Русия, Испания дето 5км2 ги горят на ден при пожар? Много обичаме да се правим на по-умни от хората които са доказали пред спонсорите си, че от проекта им има някаква файда - та макар и демонстрационна. Никой не е почнал да произвежда диодни лампи... Едисон е почнал с една жичка в стъкло.

даваш ли нивата си да ги засадим там? само питам. щото станахме много нагли. Германия например все плюе по Бразилия че горят гори за да засаждат култури. Ама ако погледнеш картата - в Германия гори няма. Значи те да си правят икономиката и ЕС да е най-големия износител на храни, а те да пазят джунглата и да внасят скъпи хрни от ЕС. Та питам пак - ти ще си дадеш ли нивата да засадим дървета които няма да сечеш после и продаваш за отопление.

Неси гледал хубаво Я виж Шварцвалд и там ли няма гора

абсолютно съм съгласен с теб във всичко което пишеш и аз подкрепям съденето на дървета, просто първо отвори пак гугъл виж на какво прилича Исландия и ми кажи къде според теб каквато и да е гора може да се случи. Все пак там сме доста на север, по принцип зеленото там е само тревички, мъхове, храстчета. Дръвчетата като цяло са голяма рядкост.

много добре съм гледал. Всеки ден гледам. Сега погледни малко по-добре и виж колко гора има и колко Шварцвалд в сравнение с Германия. В Германия всичко е нива до нива и м/у тях по някой град.

Ами няма... може да "зуумнеш" малко да видиш това зеленото колко гора е. После иди на Бразилия и виж що е това гора.

Похвално! И все пак съм скептичен защото виждам една машина захранвана с електричество. Като е известно производството на електричество все още е процес който произвежда CO2 и то по много. Малко ми се струва, че преливат от пусто в празно...

А и колко тона СО2 са емитирани за създаването и...

BajMihal

Явно не си чувал за атомните електроцентрали. Нищо, простено ти е.

BajMihal

Пич на какви гъби си? Я виж в кой климатичен пояс е Исландия и тогава давай "умни" идеи.

ще елиминира емисиите на 870 автомобила за година работа... не питаме дали автомобилите са с катализатор... ама май в света за година се продават доста повече електрически коли от тази цифра... та... къф ли е смисъла на тая централа... а за камионите въпроса нема да го подигаме

ко прайме с радиоактивния отпадък....

там тая инсталация нема да бачка и с половината от без друго немощния си капацитет

така и него заравяме . Недомислена работа

Разгеле се спомена нещо за дървета и гори,та да припомним: В съседни държави като Румъния, Гърция е забранено да се секат гори, та сетете се какво става с горите в България. Те са подложени на свръх масирана къде законна, къде незаконна сеч с участието на местната администрация и законодателна власт, за да върви износът на дървесина. Просто, това което нашите деди,с поколения, са създавали чрез залесяване ще бъде унищожено за още година две.

Ти си абсолютен глупак.

Чисто пране или дърпане на еврофондове или подобни програми. Това са безмислени простотии. Има две не много нови технологии които наистина изтеглят въглеродния диоксид от въздура и го преобразуват на вода и карбонати.

За радиоактивния отпадък вече има мнго действащи технологии. Например погледни в нета за град Димитров в Русия. Има в в Щатите но не мога да кажа наизуст къде се обработваха. Разтарси се

Пълна простотия. Ще изхабят повече парникови емисии от генериране на ток за вентилаторите... Хора, садете дървета и не сечете, това е най-ефективно и няма отрицателно действие!

BajMihal

Ами емитирани са ЕДНОКРАТНО, с времето тя ще си ги възстанови. Но де ти акъл у тролска глава, че да мисли за бъдещето.

Абсолютна простотия. Има далеч по-напреднала технология за очистване на атмосферата, самоподдържа се, струва минимално (само начална инвестиция малко ще трябва) след което няма никакви разходи, освен това е красива и на външен вид. Тази технология се нарича дървета (т.е. засаждане на дървета, а не малоумни инсталации е решението). Бонус е, че ако се засадят нови гори те ще бъдат обитание и за разнообразни видове растения и животни.

Дърветата през деня фото синтезират , демек правят кислород Пред ноща като няма светлина проузвеждат въглероден двуокис Т. е. Дърветата си гледат тях си и не им пука за сметките на пишман еколозите Така че само пъновете си мислят, че повече дървета ще решат екологичноте проблеми

Разбирам ти гнева против Германия и дори донякъде го споделям, защото наистина немците си нагаждат целия ЕС по техен тертип, че на тях да им пасва и чрез въвеждане на разни глупави правила в съюза - всъщност си бутат своята икономика напред, спрямо останалите, получавайки конкурентни предимства по не особено честен път. Но относно горите не си прав - виж данните в Уикипедия - country by forest - Германия са увеличили горските си земи с около 120 000 хектара от 1990 г. до днес, като имат повече гори отколкото страни като Иран, Украйна, Италия, Полша, Камбоджа, Румъния, Сев.Корея и тн. и тн. Ако на глобално ниво трябва да се караме на някого за горите - това не е Германия, нито дори Бразилия - а Китай. За огромната си територия Китай има несъразмерно малко горска площ (напр. имат едва 2/5 от горите на Бразилия, и 2/3 от горите на САЩ. Вярно, в топ 5 са по най-много гори, ама територията им е огромна, би трябвало да имат доста повече гора, отколкото в момента имат.

този път биология - дишането е процес, характерен за всяко живо същество. При него се освобождава енергия за протичането на процесите на синтез на биологични вещества, тоест за да расте и да се поддържа всяко живо същество диша. В това число и растенията. Друг е въпросът с храненето, чрез който се набавя енергия за дишането и процесите на съзидание. При растенията това е фотосинтезата, която протича на първо място при наличието на слънчева светлина или светлина изобщо с подходящ спектър, въглероден диоксид от въздуха който е в приблизително постоянна пропорция и вода. При което кислородът от водата и въглеродния диоксид се освобождава и се образуват различни видове въглехидрати с много повече водород отколкото кислород

И със знанията от 6-и клас (дали не беше 4-и това) си тръгнал акъли да раздаваш, мнооого напредничаво. Да беше учил и малко по-нататък да те бяха научили що е количество и как се смятат съотношения. Отде ви изравят бе.

Доникъде няма да стигне тая технология, и да удвоиш гостките площи - за което няма място - пак нищо не правиш. Океаните вършат много пшо-голяма част от тая работа но хората са много и опушват всичко. Единственият познат ни източник на енергия който би могъл в средносрочен план да реши проблема с горенето е ядрената, а лайнар агиторите се съсипват да вряскат глупости против нея вече десетилетия, публиката е с тотално промити мозъци в тая връзка та не очаквай светът да поумнее преди да настане наистина жестока криза.

Само да попитам дали писачът на статията знае, че в България се казва двуокис?

Знанията са ти остарели и скоро ни си ги опреснявал(а). Вече не е двуокис, а диоксид.

Чудесна машина са създали, само дето е безсмислена. Въглеродният диоксид е безобиден газ и храна за растенията. Под маската на грижа за природата са се скрили проклети тоталитаристи и ползват наивната част от населението за пъклените си цели.Съвсем скоро у нас ще се усети ефекта от удара по въглищните мини - високи цени, безработна стара загора, обвързаност с газа на комуняките от север, тарамбуките или янките, нарушен суверенитет и т.н.

Защо лишават растенията от храна? Идиотизъм, идиотизъм, ИДИОТИЗЪМ!

Официална статистика! Площта на горите в България за 30 години се е УВЕЛИЧИЛА с 25%!

Това е КЛИМАТИЧЕН ИДИОТИЗЪМ!

"въглеродният диоксид е безобиден газ" !?! Хахахахах ... страхотен лаф ... хихихихи ... Ама ти сериозно ли? Иди запали колата, обиколи отзад, подишай каквото излиза от ауспуха. Как е ухае ли на борова горичка?

А кой ще ги върти тия гигантски вентилатори ?!

Това на хартия ли го видя написано ?

За да се спрат тези процеси беше показано, че е нужно да се върнат стадата по пасищата. Само, че не е модерно - дай да преливаме от пусто в празно. Науката вече е преминала етапа, до който е била по-полезна, отколкото вредна. Вече живеем в научен и технологичен кошмар

Дизелова е

Технологията била скъпа, защо не почват да садят нови гори, хем няма да има въглероден диоксид, хем ще има дървен материал за стройтелството! Природата така се е борила с климатичните проблеми от както съществува, а ние сега ще правим машини ... тъпа работа .. нещо машина за пари -- да изкупуват карбонови такси, според мен.

Дървен философ си ти! По евтино и ефективно от залесяване няма! Що да е просто като може да е сложно :)