Тази седмица в Исландия заработи най-голямата централа за улавяне на въглероден диоксид в света. Тя носи името Orca, вдъхновено от исландската дума за енергия. 

Вижте как изглежда най-голямата централа за улавяне на въглероден диоксид >> >> >>

Очаква се централата да елиминира около 4400 тона въглероден диоксид от атмосферата всяка година, след като започне да функционира с пълния си капацитет. Това се равнява на емисиите от приблизително 870 автомобила.

Макар да е най-голямата в света, Orca все пак има ограничени възможности. Ето защо тя едва ли ще се справи сама с климатичната криза, но откриването ѝ звучи като една стъпка в положителна посока.

Orca се състои от множество устройства, подобни на контейнери, които използват гигантски вентилатори, за да изсмукват околния въздух. С преминаването на въздуха, въглеродният диоксид се залепва за големи филтри, които по същество го изчистват от атмосферата.

След като тези филтри се напълнят, контейнерите се затварят, така че парниковите газове могат да бъдат концентрирани, смесени с вода и изолирани на около половин миля под земята. Там вредното съединение ще бъде компресирано в скали, за да не се издига обратно във въздуха.

Критиците на улавянето на въглероден диоксид отдавна твърдят, че зараждащата се технология е твърде скъпа и трудна за прилагане в глобален мащаб. Факт е обаче, че все повече компании се обръщат към нея с надежда планетата ни да бъде спасена от екологична криза.