Първите месеци на 2022-а година започнаха с корекции на цените на повечето криптовалути.

Пазарът се срина с 1 трилион долара във втората половина на януари, а най-голямата криптовалута Биткойн отбеляза цена от 36 000 долара за първи път от месец юли миналата година.

Е, както ви е добре известно, когато си говорим за Крипто, ситуацията винаги е динамична, а волатилността налице. Към момента на записване на това предаване, Биткойнът се търгува за над 43 000$ на борсите. Традиционно, мненията са разнопосочни. Когато цените на дигиталните активи се сринаха, масово се заговори, че Bear Market-a е започнал и се очаква тенденцията да продължи.

Getty Images

От друга страна пък само преди дни, след корекциите във възходящо отношение, финансовата институция базирана в Ню Йорк FS INSIGHT направи смела прогноза. Анализаторите на компанията са изпратили писмо до инвеститорите си, в което се казва, че биткойнът може да удари 200 000$ през втората половина на годината, а Етер-а, който е втората най-голяма криптовалута също да има огромен възход и да достигне 12 000$, което е увеличение с близо 400%, ако гледаме цената към днешна дата.

Една от горещите новини в света на Крипто е, че най-голямата компания за управление на парични средства в света Блек Рок може да започне да предлага търгуване с криптовалути. Блек Рок управлява активи на стойност 10 трилиона долара. За сравнение брутния вътрешен продукт на България е 70 милиарда долара, на Германия близо 3.8 трилиона долара. Обръщам внимание и на една кампания, която най-голямата борса за Крипто, като обеми стартира.

Покрай Супер Боул - финалът в американския футбол и едно от най-гледаните спортни събития в Щатите, Байнанс публикува серия от видеа, в които предупреждава да се внимава с инвестициит в различни проекти, които се рекламират от популярни личности. В последната година спортът в Америка погледна сриозно към Крипто. Играчи от националната футболна лига получават заплатите си в криптовалути, а легендата Том Брейди дори създаде пазар за НФТ-та, но е важно да се знае, че когато се инвестира, потребителите трябва внимателно да проверят проекта, а не да се доверяват на сляпо. 

Getty Images

Посланието на звездата на баскетболния Маями Джими Бътър, като част от кампанията, е следното. 

 "На 13 февруари ще чуете някой от най-големите имена да ви кажат - купете си крипто. Те не ви познават, не знаят финансовото ви състояни. Само ви ги знаете. С Байнанс искаме да ви кажем доверете се на себе си и направете собствено проучване."

В кампанията се включиха и други популярни лица, като колумбийския регетон певец Джей Балвин, а освен това е създаден и специален сайт - cryptocelebalert.com , в който се предава посланието, че трябва да се внимава с емоционалните инвестиции, базирани на реклама и на маркетингови стратегии.

Време е и за историята на Биткойн семейството. През 2017-а година Диди Тайхуту продава цялото си имущество и активии и ги обръща в Биткойн, а в последните 5 години семейството му не спира да пътува и е посетило 40 различни държави.

снимка: Фейсбук/Didi Taihittu

Диди Тайхуту е главата на 5 членното Биткойн семейството. Те даже имат сайт, който носи името thebitcoinfamily.com. Причината Диди обяснява така, пред Wall Street Journal през 2017-а година, докато си прави татус на Биткойн на ръката.

 "Свобода, вече не съм част от системата. За мен Биткойн донесе огромна промяна в живота ми. " споделя нидерландецът.

Кардиналното решение Диди взима преди 5 години. Тогава той и смейството му ликвидират всичките си физически активи, продавайки имот, автомобили и какво ли още не, а със средствата купува Биткойн и започва нов начин на живот. Тогава цената на дигиталния актив е около 900$. В пика си миналата година, Биткойн достигна цена от близо 70 000 $.

 Семейство не разкрива точния размер на портфейлите си към момента, но признава, че има хардуерни портфейли на 4 различни континента, така че можем да вярваме, че имат достатъчно средства, за да пътуват до всяка точка на света, ако им се наложи да оперират с децентрализираните им пари.

Getty Images

 Новият дом на Тайхуту е Португалия. Причината са либералните закони на страната свързани с Крипто. В иберийската страна не се плащат данъци при смяната на криптовалути във фиатни пари, както и при търговия между криптовалути.

Братята и сестрите на Диди също са решили да обърнат всичките си пари в Биткойн и да се отдадат на този нетрадиционен начин на живот.

Причините Диди да предприеме този рисков спорд мнозина начин на живот, базиран на все още много волатилен актив са лични. Философията на живота си той обяснява така. 

 "Трябва да разберете, че загубих майка си, когато тя беше на 48 години. Тя просто падна в кухнята, не разбрахме каква болест е имала. Беше напълно здрава, просто падна. После баща ми почина, когато беше на 61 години. Беше напълно здрав мъж. Беше професионален футболен играч, професионален треньор, беше здрав. И почина на 61. Това накара да осъзная - всички хора работят, работят, работят, така че разбрах, че трябва да започна да живя. Имах две компании, за които работих здраво 15 години. Не виждах децата си през деня, само събота и неделя. Реших, че трябва да инвестирам в семейството си. Продадох бизнеса си и започнах да се налаждавам на живота. Животът може да си замине много бързо и не всичко е работа. Най-важното е семейството, става въпрос да живеем, да усещаме белия пясък под краката си, това е живтотът."

И допълва, че мечтата му е да види децентрализиран начин на живот, при който потребителите сами вземат решенията за управление на активите си, без намеса на правителства и централни банки.