Повече от 550 000 долара в биткойн бяха дарени на украински неправителствени организации, свързани с военните на страната, твърдят от компания за анализ на блокчейн Elliptic.

Даренията са насочени до голяма степен за оборудване на украинската армия, както и за закупуване на медицински консумативи и военни дронове, твърди доклада.

Част от средствата са заделени и за разработването на приложение за разпознаване на лица, което би могло да идентифицира руски наемници или шпиони.

Въпреки че украинската армия не приема дарения, тя отдавна разчита на партньорства с украински доброволчески групи, финансирани от частни дарения. Някои от тези партньорства са били противоречиви в миналото - армията на Киев е в пряк съюз с неонацистки паравоенни организации, включително прословутия батальон Азов.

През последните седем години украинските военни се професионализираха с помощта на САЩ и Европа и Киев вече не разчита толкова на частни милиции.

Въпреки това, Украйна продължи да работи с неправителствени организации, включително "Come Back Alive" - частна организация, която предоставя военно оборудване на армията. Именно тази организация наскоро е получила около 200 000 долара в дарения на биткойн.

Криптовалутата се използва и от другата страна на конфликта. В доклада се споменават подобни, но далеч по-малки дарения на криптовалута за проруските сепаратистки републики Донецк и Луганск в Донбас.

Признавайки потенциала на криптовалутите, украинското правителство също предприе стъпки за тяхното използване на национално ниво. Украинският президент Владимир Зеленски одобри законодателство в края на 2021 г., което позволява на централната банка да издава цифрова валута, а в момента парламентът на страната обсъжда закон, който напълно ще легализира и регулира използването на цифрови токени в страната.