В контекста на силни сътресения на пазара на криптовалути, положението на криптомилиардерите става все по-напрегнато, информира PA Media.

Не бива да се забравя, че тези нови криптомилиардери представляват търсена клиентела за много сектори от икономиката, особено американската, включително при недвижимите имоти или луксозните стоки. Става въпрос за потенциална загуба на стойност, тъй като основната част от състоянието на тези криптомилиардери са криптовалути и акции в компаниите им, а при някои от тях дори токенизирани акции. Веднага се сещаме за Илон Мъск, чиято компания, Telsa, съхранява всичките си биткойни от една година в хазната си.

Кои обаче са криптомилиардерите, които може да пият по една студена вода? Например платформата за търговия с криптовалути Coinbase е изгубила 27 процента вчера след публикуването на резултатите и перспективите й. Състоянието на двамата й основатели се е стопило - личното богатство на Брайън Армстронг от 14 милиарда долара през ноември до малко над 2,2 милиарда долара вчера, според индекса за милиардерите на Блумбърг. Това е логично, тъй като той притежава 16 процента от капитала, както и много криптовалути.

Биткойнът спадна под 27 000 долара, а мащабната разпродажба на криптовалута продължава с пълна сила, съобщи по-рано днес Си Ен Би Си.

Съоснователят на Coinbase, Фред Ерсъм, бивш служител в "Голдман Сакс", е изгубил 60 процента от състоянието си от началото на годината и то вече е 1,1 милиарда долара.

Същото се случва с основателите на конкурентни платформи за търговия с криптовалути като FTX - нейният шеф Сам Банкман-Фрайд е изгубил 50 на сто от личното си богатство от края на март и то е спаднало до 11,3 милиарда долара.

От своя страна братята Винкълвос, основатели на платформата Gemini, са изгубили всеки по 2,2 милиарда долара или 40 процента от личното им състояние.