Илон Мъск разкри защо поддържа алтернативна криптовалута Dogecoin - и не е голям фен на биткойн.

"Целта ми е да създавам неща, да правя пари и да се забавлявам", написа съоснователят на Dogecoin Били Маркъс в туит в четвъртък.

"Свикнал съм с корпоративния естаблишмънт и не виждам никакво смислено откъсване от него - биткойн просто дава власт на новите богати хора", допълва Маркъс.

"И точно съм фен на доджкойн", отговоря Мъск в Twitter.

В края на годината стартира голям дебат, бушуващ онлайн за това дали блокчейнът - потенциалният двигател на Web3 - и биткойните са наистина децентрализирани или всъщност се управляват в сянка от малка група лица и корпорации.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси наскоро се присъедини към Мъск в анти-Web3 тирада в Twitter, с аргумента, че "вие не притежавате Web3. В крайна сметка това е централизирано образувание с различен етикет".

Реакцията от коментарите на Дорси беше почти незабавна, като редица високопоставени крипто инвеститори престанаха да го следват в платформата.

Но Маркъс, Мъск и Дорси може да имат право. По-специално, биткойнът не е толкова децентрализиран, твърди скорошно проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. Според изследването първите 10 000 притежатели на биткойни, държат 5 милиона биткойни, на стойност зашеметяващите 232 милиарда долара.

Това са 0,01% от всички потребители, но те държат 27% от предлагането.