В какви времена живеем. Светът беше разтресен от световна пандемия. Има война в Европа. Западният свят наложи безпрецедентни икономически санкции на Русия. Инфлацията в Съединените щати е на най-високите си нива от 40 години насам, с очаквания да се увеличава. Традиционните пазари са с волатилност, която не е наблюдавана от години.

Какво означава всичко това за света на Крипто? 

Преди 5 години пазара на криптовалутите беше 14 милиарда долара, миналата година в пика си беше достигнал 3 трилиона долара, така че цифрите сами говорят за огромния скок на дигиталните активи, които попадат в графата крипто.  

Getty Images

 

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, в който правителството трябва да прецени рисковете и плюсовете от създаването на своя собствена дигитална валута от типа CBDC. В превод дигитална валута на централната банка.  Разликата между традиционни криптовалути, като биткойн или Етер е, че при CBDC, валутата е контролирана и регулирана от централната банка. Китай вече е с едни гърди напред в това отношение, като стартира собствената си дигитална валута, по време на зимните олимпийски игри в Пекин. 

 

 Какво се случи с Русия? Съединените щати и Европейския съюз наложиха санкции на най-голямата страна в света, след като Владимир Путин реши да нахлуе в Украйна. Две от най-големите компании за кредитни карти в света Виза и Мастъркард прекратяват дейността си в Русия. 

 

Getty Images

 Без Виза и МастърКард в Русия, означава, че кредитни и дебитни карти, издадени от руските банки няма да работят извън границите на страната. Руските бизнеси също няма да могат да получават плащания от карти, издадени извън територията на Русия.  Заради  санкциите се заговори, че масово хората в Русия, може да се опитат да спасят част от средствата си преминавайки към Крипто. Рублата се срина брутално, но практически тази опция не е толкова лесна поради няколко причини.  

 Блокчейн технологията, която е в основата на Биткойн и криптовалутите като цяло предоставя възможност за проследимост. Също така няма достатъчно ликвидност, за да могат например руските олигарси да си местят парите по този начин. Голяма част от борсите също могат да се намесят в този случай, особено ако оперират под американска юрисдикция, защото са длъжни да спазват законите на Съединените щати. 

 

 

От друга страна еквивалента на 54 милиона долара беше изпратен в Крипто  към Украйна. Сред най-големите дарители беше Гавин Ууд, който е създателя на криптовалутата Полкадот. Той даде 5.8 милиона долара към украинското правителство и неправителствени организации, които са за подкрепа към военните в страната.  И може би в момента Ковид пандемията ни се струва далечна, защото основния информационния поток е свързан с военните действия в Украйна, но само преди месец Канадското правителство заплаши протестиращите шофьори на камиони срещу мерките за Ковид-19, че ще влезе в банковите им сметки и може да ги замрази, при това в мирно време. Тогава подкрепящи наречения "Конвой на свободата" протест получиха милион долара в криптовалути, а правителството заплаши, че ще замрази портфейлите, но практически не намери начин това да се случи. При децентрализирано вземане на решенията това е изключително трудно. При желания от страна на борсите, звучи възможно част от активите, които не са на собствени портфейли да бъдат замразени, но това щеше да развали концепцията за един от фундаментите на крипто, всеки сам да управлява и да взема решение за активите си. 

  

 В този епизод на Крипто ще обърнем и малко повече внимание на Де-Фи. Децентрализирани финанси. Това е група от финансови инструменти, работещи на блокчейн. Идеята е, че всеки с достъп до интернет може да депозира или да взема назаем пари, без посредник, какъвто в традиционния свят е банката.  Дигитална банка, в която сами взимате решенията, а условията в договора са предварително създадени и ясни. През 2021-а година Де-Фи протоколите набраха изключителна популярност, заради изключително високите лихви, които предлагаха. Станахме свидетели и на не един или два случая, в които протоколи бяха хакнати, а парите откраднати.

 Има няколко случая за хакове за над 100 милиона долара, а на 10 август 2021 година Poly Network беше хакнат за 610 милиона долара. Poly Network се свързва с хакерите и моли средствата да им бъдат върнати като ден след това 260 милиона долара са преведени обратно в протокола. В онлайн разговор хакерът разкрива, че ще върне всичките средства, като разкрива и причините, заради които е направил атаката, а именно все още недостатъчно високата степен на сигурност на тези платформи. Хакерът връща парите, като получава предложение за награда от 500 000 $, отказва ги, както и позицията шеф по сигурността на платформата. Въпреки подобни случаи,  Де-Фи придобива все по-голяма популярност, като мнозина влизат в това пространство, с цел да имат по добра възвръщаемост на инвестираните си средства. е и Разбира се, когато става дума за Крипто,  мнозина се опитват да нямат нищо общо с традиционната банкова система. В този епизод на Крипто ще ви срещна с Любомир Дамянов. Той е финансист по образование, с богат опит в управлението на активи и дяловите инвестиции. Навлиза в Крипто средите през 2017-а година, като за последните 5 години е бил консултант в три проекта, които са в топ 50 в света в web3, вкл. The Graph. Извън крипто, Любомир развива ИТ бизнес за технологични решения в сферата на е търговията, а свободното си време посвещава на оперното пеене.

 

снимка: личен архив

Разговорът с Любомир Дамянов можете да видите във видеото.