Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, в който иска правителството да оцени рисковете и предимствата от създаването на дигитален долар от централната банка, както и други въпроси, свързани с криптовалутите. Това съобщиха представители на администрацията, цитирани от Ройтерс.

В декрета на Байдън се иска министерствата на финансите и на търговията, както и други ключови агенции, да подготвят доклади за "бъдещето на парите" и ролята, която ще играят криптовалутите.

Едно пространно наблюдение на пазара на криптовалути, който през ноември надвиши 3 трилиона долара, е от основно значение за осигуряване на националната сигурност, финансовата стабилност и конкурентоспособността на Съединените щати, както и да се отстрани нарастващата опасност от киберпрестъпността, посочват служителите от администрацията.

Анализаторите са на мнение, че многоочакваният декрет, първите информации за който се появиха в понеделник, е недвусмислено признание за нарастващото значение на криптовалутите и на техните потенциални последици за американската и световната финансова система.

Една от основните мерки в него е да нареди на американското правителство да направи оценка на технологичната инфраструктура, необходима за евентуална дигитална валута на централната банка (CBDC) - електронна версия на доларовите банкноти в джоба.

През януари Управлението за федерален резерв (УФР) препрати на Конгреса въпроса дали САЩ трябва да се сдобият с цифров долар, което накара анализаторите да предрекат, че такъв проект ще отнеме години.

Високопоставен представител заяви, че САЩ ще напредват в разработката на цифров долар, но предпазливо, предвид ролята на долара като основна резервна валута в света.

"Трябва да проявим голяма предпазливост при този анализ, тъй като последиците от подобно развитие са дълбоки за страната, която емитира най-голямата световна резервна валута", посочи той. Наредбата насърчава и УФР да продължи усилията за научно-развойна дейност.

Девет страни създадоха дигитални валути към централните си банки, а други 16, сред които Китай, са започнали да разработват такива цифрови активи, според Атлантическия съвет (Atlantic Council). Това кара Вашингтон да се безпокои, че доларът може да изгуби част от господството си в полза на Китай.

Щатският долар остава подкрепен от основни показатели, по-специално ангажимент в полза на прозрачността, правовата държава и пълната независимост на УФР, изтъкна представителят на администрацията.

"Ролята на долара е била и ще остане такава, да бъде от ключово значение за стабилността на световната валутна система като цяло", каза той. По думите му цифровите валути на чуждестранните централни банки и тяхното въвеждане сами по себе си не застрашават това превъзходство.

Съединените щати ще следят развоя на ситуацията, за да поддържат централното място на долара в световната икономика, отбеляза служителят.

Освен това в декрета се иска от агенциите, сред които Комисията по ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) и службата за финансова защита на потребителите, да проучат други въпроси, повдигани от криптовалутите, по-специално системния риск и защитата на потребителите.

Една от основните цели е да се отстранят някои случаи на липса на ефективност на сегашната американска платежна система и да се стимулира финансовото включване, по-специално на бедните американци, около 5 процента от които в момента нямат банкови сметки поради твърде високите такси, изтъкна друг правителствен служител.