Тенденцията към намаляване дела на Китай на световния пазар за добив на криптовалута се очерта още през 2020 г., преди властите в страната да въведат нови забрани за подобни дейности. Сега процесът на миграция на крипто-миньорите от Китай към други дестинации се засилва, предава tehnews.bg.

По-рано тази година, преди да въведе забранителни мерки, Китай контролираше 46% от изчислителната мощност, използвана от крипто-миньорите, отбелязва CNBC, позовавайки се на изследване на университета в Кеймбридж. През септември 2019 г. този дял възлизаше на 75,5%, така че се наблюдава явно отслабване на позицията на Китай като най-голямото убежище за копачите на криптовалута.

В близко бъдеще САЩ се очертава като лидер на този пазар, тъй като вече е на второ място със 17%. В сравнение със септември миналата година, изчислителната мощност на системите за крипто-добив в САЩ е нараснала два пъти и половина.

Експертите прогнозират, че в момента около 500 000 платформи за майнинг се опитват да мигрират от Китай в САЩ. Ако успеят, до края на 2022 г. Северна Америка ще заеме до 40% от ресурсите за добив на криптовалута.

Успехът на САЩ в този контекст беше улеснен от притока на държавни средства, разпределени за граждани и предприемачи по време на пандемията. Получателите на субсидии търсеха начин да инвестират в печеливш бизнес и майнингът изглеждаше подходяща цел за много от тях.

Разходите за електроенергия в САЩ могат да намалеят с развитието на алтернативната енергия, дори ако това се дължи на субсидии, което ще бъде допълнителен стимул за развитието на инфраструктурата за добив на криптовалута.