Американски експерт по криптовалута бе осъден на над 5 години затвор, защото се е готвел да помогне на Северна Корея да заобиколи санкциите на САЩ, използвайки крипто.

Върджил Грифит по-рано се призна за виновен в заговор за нарушаване на законодателството на САЩ.

Преди това той е работил за Ethereum Foundation, организация с нестопанска цел, фокусирана върху технологията зад криптовалутата етер.

Присъдата е минималният срок за лишаване от свобода, търсен от прокурорите.

Той също бе глобен със 100 000 долара. 39-годишният мъж беше изправен пред максимална присъда от 20 години затвор и глоба от 1 милион долара.

Адвокатът му каза в изявление, че макар присъдата да е разочароваща, съдията "призна ангажимента на Върджил да продължи продуктивно живота си и че той е талантлив човек, който има много да допринесе".

През септември Грифит се призна за виновен в заговор за нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия на САЩ, като пътува до столицата на Северна Корея Пхенян, за да направи презентация на блокчейн технологията.

Грифит, който има докторска степен от Калифорнийския технологичен институт, е пътувал до Северна Корея през Китай през април 2019 г., въпреки че Държавният департамент на САЩ му отказа разрешение да отиде.

Информацията в презентациите на Грифит е можела да се използва за заобикаляне на санкциите, които Вашингтон е наложил на Северна Корея заради разработването на ядрени оръжия.

"Най-важната характеристика на блокчейните е, че те са отворени. И КНДР [Корейската народнодемократична република] не може да остане настрана, независимо какво казват САЩ или ООН", каза Грифит по време на презентацията според прокурорите.

През септември Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че той е "застрашил националната сигурност на Съединените щати", като подкопава санкциите.

Фондация Ethereum заяви по време на ареста на Грифит, че не е одобрила или подкрепила пътуването му до Северна Корея.