Дигитализацията на българското образование е кауза на Виваком повече от 5 години. Компанията развива редица инициативи в тази посока като платформите VIVA Cognita и VIVA History, а през 2018 г. заедно с партньори, медии и институции стартира най-голямата си инициатива - Образование 4.0. Тя цели да покаже как въвеждането на технологиите в учебния процес може да го направи по-ефективен, интересен и полезен за учениците, така че те да получават необходимите знания и умения, за да се реализират в живота и на пазара на труда, който ги очаква.

Съвместно с Виваком в поредица материали ще ви покажем добрите примери за дигитализация в образованието и ползите от него.

Времената постоянно се менят, а всяка промяна води със себе си нови реформи, които заемат все по-значително място в живота на човек, карайки го неусетно да се приспособи към тях. 21-ви век определено разполага с множество предимства, които не само улесняват ежедневието на хората по цял свят, но и предлагат редица възможности. В миналото те може и да не са били нещо повече от дръзки мечти, но днес вече са факт.

Например - дигиталното обучение, което напоследък е един от най-разпространените и иновативни начини за подготовка на днешните ученици, превръщащ учебния процес в интригуващо преживяване. Всъщност, по мнение на редица педагози у нас, новите технологии, навлизащи в класните стаи, повишават нивото на самото образование и правят децата далеч по идейни и отговорни към задълженията си в училище.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, за да се адаптират към нововъведенията, на възпитателите също им се налага да изменят част своите методи.

Ето и пет примера за това:

Мултимедийни уроци

Преподаването на черната дъска с тебешир вече е почти отживелица, заемаща своето място в миналото, към което също така постепенно вървят и техните наследници - бялата дъска и маркерите. При положение, че днес почти всеки разполага със смартфон или компютър, благодарение на които Google е най-голямата библиотека, а Wikipedia - най-добрата енциклопедия, учебните заведения се насочиха към атрактивните дъските със сензорен екран, проекторите, DVD плейърите и др. С тяхна помощ педагозите преобразуват занятията в увлекателни мултимедийни уроци, спомагащи развитието на учениците, като същевременно ги подготвят за реалния свят и бъдещата им кариера, в която новите технологии ще неминуемо ще заемат голяма част.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По-голяма креативност

Сами по себе си иновативните уроци повишават креативността, предоставяйки на учителя възможността да обогати учебния материал като интегрира в него различни симулации и игри в дигитална среда, чрез които учениците практически да тестват придобитите знания. Днес водещите LMS платформи правят това възможно, улеснявайки максимално преподавателите с различни сценарии. Тези средства вече се използват от редица училища по света. Отделно, иновативните методи - като използването на видео материали или изображения, изискващи 3D очила, или интерактивните платформи за изпитване, помагат на децата да останат ангажирани с образованието.

Електронни тестове

Всеки преподавател ще потвърди, че проверката на тестовете, попълнени на хартия, отнема много време, при това дълго след като последния звънец е ударил. Но при дигиталното обучение нещата стоят по съвсем различен начин, защото то напълно променя правилата на играта. Изпитванията лесно могат да се пренесат на таблети, а благодарение на програмата, съдържаща верните отговори, резултатите стават ясни в съвсем кратък срок. Това не само предотвратява възможни пропуски от страна на учителя, но и му осигурява достатъчно допълнителни часове, през които може спокойно да подготви предстоящите уроци и упражнения в учебната програма. Освен това тези изпитвания могат да бъдат поднесени и под формата на онлайн викторини или друг вид забавни игри, с които някои учебни заведения дори заменят част от домашните работи.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Достъпна информация

Друг значителен плюс за учителите, но и учениците, е огромният онлайн ресурс, който осигурява лесен достъп до учебното съдържание, включващо дигитални учебници, учебни помагала и още редица необходими материали по всички предмети, които се актуализират постоянно и често са по-творчески и евтини от тежките си хартиени предшественици. Днес дори книгите, изучаващи се в час по литература, имат електронен вариант, който може да се открие в текстов или дори аудио формати - напълно съвместим с лаптопите, таблетите, телефоните и т.н. Много възпитатели са на мнение, че това разчупване на стандартния процес на учене подобрява темповете му и води до по-високи крайни резултати.

Стимулиране на онлайн проучвания

Според специалистите едно от предимствата на дигиталното обучение е, че преподавателите имат възможността да насърчат възпитаниците си към онлайн проучвания, поставяйки им за задача да намерят конкретна информация, която е труднодостъпна. В момента онлайн проучванията са абсолютен тренд, помагащ на много хора да градят успешни кариери в различни сфери, като например маркетинга, чиито пазарни анализи са от изключително значение за големите компании. Нещо повече, доказано е, че подобни задачи правят ученика по-амбициозен.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

*Специален проект на Dir.bg u Vivacom