Епъл (Apple) вероятно ще представи днес нова линия смартфони айФон (iPhone), съобщава Си Ен Би Си.

Обикновено събитието на Епъл за новите модели айФон е през септември и след това компанията бързо ги пуска на пазара. Тази година е различно. Епъл пусна нови смартчасовници миналия месец и отложи представянето на новите айфони за октомври. Това се дължи на пандемията от COVID-19, която наруши производството и принуди много служители на Епъл да работят от вкъщи.

Тазгодишната премиера на новите айфони е важна, тъй като се предполага, че ще включва първата значима промяна във външния дизайн на смартфона от 2017 година, когато Епъл пусна айФон X (iPhone X) с лицево разпознаване.

Епъл вероятно ще пусне четири отделни айфона с различни големина на екрана и цена, което е доста по-голям набор спрямо устройствата, пускани през предишни години.

И най-накрая поне някои нови айфони ще работят с 5 Джи (5G) мобилни мрежи, които обещават по-бърз интернет.

Предишният път, когато Епъл направи толкова големи промени, беше през 2014 година. Тогава айФон 6 се появи с по-големи екрани и с две различни големини и през следващите четири тримесечия бяха продадени 231 милиона айфона. Тази цифра остана рекордна до момента, в който през 2018 година Епъл спря да публикува данни за продадените бройки.

Анализаторката от банка Морган Стенли (Morgan Stanley) Кейти Хюбърти прогнозира, че Епъл ще продаде около 220 милиона айфона през финансовата си 2021 година, което би било растеж от 22 процента на годишна основа според модела на Морган Стенли.

Очакват се четири айфона. АйФон 12 мини ( iPhone 12 Mini) с екран 5,4 инча, айФон 12 (iPhone 12) с екран 6,1 инча, айФон 12 Про (iPhone 12 Pro) пак с екран 6,1 инча, но с по-високи технически спецификации, и айФон 12 Про Макс (iPhone 12 Pro) с най-големия екран досега - 6,7 инча. АйФон 11 Про Макс е с 6,5-инчов екран.

Мотото за събитието на Епъл е "Здравей, скорост" ("Хай, спийд") но и игра на думи, зощото може да се преведе и като "Висока скорост", като препратка към по-бързите 5Джи телефони.

Инвеститорите и анализаторите се надяват от години, че 5 Джи айфоните ще доведат до голямо обновяване и до вълна от продажби не само за производителите на телефони като Епъл, но също и за производителите на чипове като Куалком (Qualcomm) или пък мобилните оператори Върайзън (Verizon) и Ти-Мобайл (T-Mobile), които залагат изключително много на 5Джи мрежите. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова /