Китайската компания за роботика Unitree представи обновения робот-куче Unitree Go 2, оборудван с лидар и масив от камери с висока резолюция. Новият продукт е много по-евтин от Spot на Boston Dynamics, чиято цена започва от 75 000 щ. долара. Unitree е открила предварителни поръчки за Unitree Go 2, като цените започват от 1600 щ. долара. Включително доставката и митата, покупката му ще струва на жителите на САЩ около 2400 щ. долара.

Unitree Go 2 е с размери 40,6 см височина, 68,6 см дължина и тежи 15 кг. Той разполага с набор от камери, фенерче и въртящ се на 360° лидарен сензор. Роботът има и 12 двигателя - по три за всеки крак, което му позволява да се справя с всякакви неравности при движение и да изпълнява различни трикове, точно като обикновено куче. Капацитетът на батерията от 8000 mAh е достатъчен за 1-2 часа работа. Съобщава се и за поддръжка на Wi-Fi 6 и Bluetooth. Когато се движи, Unitree Go 2 може да развива скорост до 2,5 метра в секунда. Робоподът може да се движи по труднопроходими терени, както и по стълби и скалисти повърхности. Роботът може да стои и да танцува на два крака, както и да изпълнява салта.

По-усъвършенстваната версия на робота Unitree Go 2 Pro, струваща 2800 щ. долара, се е сдобила с поддръжка на чатбот, базиран на изкуствен интелект, "безжичен модул за проследяване на векторното позициониране" за изпълнение на команди, както и високоговорители и микрофон за гласови команди, възпроизвеждане на мултимедия и функции за интерком. Спецификациите на робота включват също така по-мощен процесор, поддръжка на 4G и възможност за придвижване със скорост 3,5 метра в секунда.

Освен това arstechnica.com съобщава, че портфолиото на компанията включва модел EDU robops, способен да се движи със скорост до 5 м/сек, оборудван с батерия с капацитет 15 000 mAh и сензор за "сила в края на лапата", който очевидно му позволява да изпълнява някои трикове.