Каналът "Life in a Day" (Живот в един ден) в популярния сайт за видеообмен започна да излъчва откъси от един ден от живота по света, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Общо 80 000 видеа от 197 държави бяха предложени за участие в проект, който според замисъла на YouTube дава възможност на хората да видят моменти от 24 юли! Това е експеримент за създаване на “най-големия филм от любители“.

За по-прегледно, клиповете могат да бъдат селектирани по регион, време от деня, настроение и по други показатели, уточнява Нейт Уейнстейн от маркетинга за развлечения на сайта.

Режисьорът Кевин Макдоналд и продуцентът Ридли Скот вплитат видео-отрязъците в пълнометражен документален филм със същото заглавие, който ще има премиера на филмовия фестивал Сънданс в Юта през януари 2011.  Ридли Скот е известен с филми като „Робин Худ”, „Гладиатор”, „Блек Хоук”, “Телма и Луиз“. Макдоналд режисира “Последният крал на Шотландия“, “Един ден през септември“ и други филми.

Видео поделението на Google смята, че проектът е “исторически кинематографичен експеримент“, предназначен да “документира един ден, видян през очите на хора от целия свят“.

20 от участниците, чиито откъси бъдат включени в окончателната версия на филма, ще бъдат поканени на премиерата.

Каналът с експеримента е достъпен на адрес youtube.com/lifeinaday.