Инженерите от Калифорнийския Университет правят поредната стъпка в дългата разходка на научнотехническия прогрес. Прототипът, който те са създали, е напълно работещ OLED дисплей, който е способен да се разтяга и е първият по рода си (допълвайки динамичното семейство на екрани, които се огъват, сгъват и кривят във всякакви неочаквани посоки и пространствени оси), пише IDG.bg.

Основният проблем, който се появява при разпъването на OLED дисплея е запазването на проводимостта. Учените от UCLA (Калифорнийски Университет, Лос Анджелис) са решили тази дилема с използване на въглеродни нанотръби – еластичен материал, който запазва проводимостта си дори при високи нива на опън.

Инженерите са създали новаторски начин за производство на нанотръби и полимерни електроди. Нанотръбите се поставят върху стъклена подложка и се добавя течен полимер, който след втвърдяване запазва еластични свойства под ултравиолетова светлина. Този полимер дифузира в нанотръбите и създава консистентна еластична мрежа. Полученият прозрачен и еластичен електрод се отделя от стъклената подложка.

Крайният продукт е понесъл разтягане до 45%, което е първата стъпка към сбъдването на поредните ни свръхтехнологични мечти като OLED облекло, което променя облика си (хамелеонови дрехи за специалните части и рокля, която да е винаги в крак с модата за взискателните хай-тек дами), телефон, който се разтяга до таблет при нужда и т.н. Процесът е достатъчно прост и не особено скъп, за да видим подобни джаджи в съвсем близко бъдеще.