Кои обаче са заглавията, станали обект на най-много атаки?

Postal

Няма как да не започнем с Postal - играта, в която масовото убийство е изведено на неподозирани висини. Оригиналът дебютира през 1997 година и веднага привлича вниманието на политкоректните маси - играта е осъждана не само от токшоу водещи и загрижени майки, а и от самия сенатор на щата Кънектикът в САЩ. Целта на играча е доста проста - да избие колкото се може повече от представителите на закона в тихото градче Парадайс, като за предпочитане е цивилните да не бъдат щадени много-много. Истинската перла обаче е втората част, която заменя изометричната перспектива с изглед от първо лице. В играта има множество политически некоректни моменти, а играчът може да извършва невиждани и досега във виртуалния свят гаври. Това кара Швеция, Германия, Австралия и Малайзия да забранят играта, а в САЩ да тръгнат множество дела против разработчиците Running With Scissors. Нужно е да споменем, че известният с бездарието си режисьор създаде филм по играта, който всъщност въобще не е толкова лош и дори би ви харесал, ако сте фенове на играта и си падате по грубия и политически некоректен хумор.

Вижте няколко наистина шокиращи скрийншота от  Postal 2 >> >> >>Carmageddon
Това е още една скандална игра, дебютирала през 1997 година. Геймката е вдъхновена от 70-тарската екшън-сатира Death Race 2000, като на пръв поглед в геймплея няма нищо толкова шокиращо - играчът се състезава с коли. Тогава защо Германия цензурира, а Бразилия напълно забранява играта? Много просто - защото освен да се състезавате вие може брутално да газите пикселираните тела на преминаващи по пътя пешеходци, като играта дори поощрява това поведение. За пореден път загрижени родители и "морални" политици поемат кампания против насилието в игрите, твърдейки в случая, че Carmageddon поощрява садистично поведение и може да допринесе за войната по пътищата.

Вижте пикселираното насилие в Carmageddon >> >> >>Mass Effect
За мнозина присъствието на тази модерна класика би могла да е изненада. Mass Effect е ААА заглавие с уникална история, красива графика и доста добър геймплей. Е, според евангелистите в САЩ играта пропагандира содомия и други "антихристиянски" идеи. Причината за това е, че главният герой може да завърже романтични отношения с извънземната Liara T'Soni, като към краят на играта тези отношения могат и да се "изконсумират", макар и единствената "по-гореща" сцена да е свързана с бюстът на извънземна. Това е достатъчно за някои, да заклеймят играта като "порнографска" и "пропагандираща междувидови сексуални отношения". Върху играта се "упражняват" и някои жълти журналисти, но в крайна сметка те не успяват да опетнят класиката на Bioware.

Вижте "шокиращите" сцени от Mass Effect >> >> >>Manhunt
От днешно време, тази игра не изглежда толкова скандално, но през 2003 година политиците във Великобритания явно са разсъждавали по коренно различен начин - Manhunt е първата игра, забранена в Обединеното кралство. За това помага и фактът, че през 2004 година 17-годишния Уорън Лебланк намушква и пребива до смърт с чук 14-годишно момче в парк в Англия. Убиецът твърди, че е бил подтикнат и вдъхновен именно от Manhunt. Медиите гръмват, макар и впоследствие да се оказва, че Лебланк не е притежавал или играл играта. Скандалното в Manhunt е, че може да задушавате противниците си с найлонови пликове, да забива ножове в лицата им, да разбивате черепите им с бейзболни бухалки и т.н. Въпреки това трябва да се отбележи, че в различни моменти ваши противници са сатанисти, нео-нацисти и педофили. Главният цензор на Нова Зеландия (да, такава позиция съществува) Бил Хастингс решава да забрани играта на територията на островната държава, като за притежанието й да се предвижда глоба. По-късно Хастингс помага за класифицирането на играта в Канада като... филм за 18+.

Вижте няколко "насилствени" скрийншота от  Manhunt >> >> >>GTA
Поредицата е редовният обвиняем и трън в очите на различни "морални" организации. Отвореният свят и свободата, които играта предоставя не се харесват на феновете на политическата коректност. Последната пета част може да се смята за една от най-добрите игри създавани някога, но това не пречи на различни организации да отправят обвинения. В една от мисиите Тревър трябва да измъчва сравнително невинен персонаж, за да измъкне информация. Това не се харесва на някои депутати по света, като в Япония тези сцените са цензурирани. Различни феминистки организации пък твърдят, че играта пропагандира женомразство, защото отправя завоалирани критики към... феминизма и политическата коректност. Мисиите, в които Тревър трябва да избива реднеци/хипстъри/чернокожи гангстери също са скандализирали голяма част от борците за политическа коректност. Съдбата на по-старите части също е подобна, като всяка една от тях е била обект на подобни критики. Grand Theft Auto III и Grand Theft Auto: Vice City са били наричани по CNN "симулатори на полицейски убийства" и игри "пропагандиращия престъпния начин на живот". Против поредицата са водени множество съдебни дела, като различни убийства са били "преписвани" на играта. Съдебните органи обаче не са толкова слепи - игра не може да е причина за убийство или друго насилствено поведение.

Вижте няколко "политнекоректни" скрийншота от красивата GTA V >> >> >>Resident Evil 5
Петата част от поредицата не се хареса на феновете, заради липсата на хорър елементи. Всъщност играта не бе толкова лоша, но някои "правозащитни" и "антиксенофобски" организации се бяха активизирали покрай играта. Причината - фактът, че в играта се избиват зомбита-негри. Както може да се очаква, "морализаторите" веднага обвиниха Resident Evil 5 в расизъм. Истината, както винаги, е далеч от обвиненията на критиците и псевдо защитниците на толерантността. Причината в играта да се избиват зомбита-негри се крие във факта, че действието се развива в... Африка, а там чернокожите са мнозинство.

Вижте "расизма" в Resident Evil 5 >> >> >>Doom

Играта революционизирала екшън жанра също е била обект на много критики в САЩ. Религиозни фундаменталисти са обвинявали Doom в проповядване на сатанизъм, явно подминавайки факта, че геймплеят е свързан с убиване на... демони. Различни родителски организации пък са твърдели, че играта подбужда насилие. Пикът на тези обвинения е през 1999 година, когато наред с рок музиката, за главен виновник за трагичната училищна престрелка в Колумбайн е посочена играта. Някои водещи по известни американски телевизии бързо лепват етикета „симулатор на масови убийства” на Doom. Истината естествено е съвсем различна, а Doom, като и другите игри в списъка ни не са довели до нито едно убийство в света.

Припомнете си ретро-класиката Doom >> >> >>