Във връзка с въпросната публикацията, озаглавена „ЕС ще санкционира България заради надутите мобилни цени”, препечатана от някои български средства за масова информация, от Комисията за регулиране на съобщенията изпратиха отговор със свое становище.

"Искаме да подчертаем, че представеното в статията е инсинуация, не отговаря на обективната истина и е в пълно противоречие с отговора, даден от г-жа Нели Крус, зам.-председател на ЕК, отговарящ за цифровия дневен ред.
За пореден път се правят опити за изопачаване на факти, обстоятелства и изказвания, целящи дискредитиране работата на Комисията за регулиране на съобщенията и постигнатото от нея през последните години. Поради това, считаме, че е необходимо да се обърне внимание на отговора на г-жа Крус от името на Европейската комисия, представен пред Европейския парламент, а именно:

„Съгласно Препоръката на Комисията за цените за терминиране, приета през 2009 г., цените за мобилно терминиране трябва да бъдат установени от националните регулаторни ведомства на симетрично и съобразено с разходите ниво към 31 декември 2012 г. Установяването на цените за мобилно терминиране на нивото на разходите направени от един ефективен оператор създава нови конкурентни и инвестиционни възможности на съответния пазар на едро и в крайна сметка носи ползи за потребителите под формата на иновативни и достъпни телекомуникационни услуги.

Комисията следи мерките на националните регулаторни ведомства да са в съответствие с препоръката главно посредством общия за целия Европейски съюз механизъм на консултации, описан в членове 7 и 7а от изменената Рамкова Директива. В този контекст Комисията внимателно ще оцени предстоящия пазарен анализ, на който се позовава уважаемия Член на Парламента.

В случай, че българското регулаторно ведомство (КРС) предложи ценово регулиране, което не спазва принципите на препоръката и не се занимава с конкурентния проблем, установен на пазарите за терминиране на мобилни повиквания, като по този начин се получават несъответстващи нива на цените за мобилно терминиране без нужната обосновка, Комисията може да използва правомощията си съгласно гореспоменатите разпоредби на правото на Европейската общност. В това отношение Комисията може, между другото, да реши да даде коментари или препоръки, които КРС е задължена да вземе предвид в най-висша степен.”

Необходимо е също така да се посочи, че в материала въпросите на члена на Европейския парламент г-н Андрей Ковачев, по повод на които ЕК е представила горния отговор, също са представени некоректно и подвеждат тенденциозно обществеността.
Комисията за регулиране на съобщенията има установено дългогодишно отлично сътрудничество и взаимодействие с Европейската комисия, израз на което са положителните оценки на всички 12 пазарни анализи, разработени от регулатора и нотифицирани пред ЕК. Българският регулаторен орган продължава работата си по наблюдение, оценка и анализ на процесите на телекомуникационния пазар. Съобразно изискванията на националното законодателство, европейската регулаторна рамка и съгласувано с ЕК, КРС изготвя и следващия втори кръг от пазарни анализи в областта на терминирането на повиквания във фиксирани и мобилни мрежи, който ще бъде финализиран до края на месец септември.