Не беше далеч времето, когато 4G мрежите ни звучаха като технология от бъдещето. Гледане на видео и слушане на музика в движение, постоянна връзка с интернет - тези неща бяха като от фантастичен роман.

Ето че днес приемаме всичко това за даденост, а на вратата ни чукат 5G мрежите, които ще пренесат всичко на следващо ниво - ще позволят на устройствата ни да се свързват по-лесно, да комуникират помежду си, а дори автомобилите ще станат автономни.

И ако 5G все още не е ясно на всички, инженерите вече разработват следващото поколение. Това, което ще се случва през 2030 година започва да се планира още днес, а не малко от известните телекомуникационни компании вече имат доста идеи по въпроса.

Китай е една от първите държави, проявяващи интерес към шестото поколение мрежи и от министерството на науката и технологиите в страната вече са започнали първите тестове. Благодарение на 6G мрежите ще има възможност да се сваля информация с 1TB в секунда или около 8000 пъти по-бързо от колкото това ще се случва, когато 5G навлезе на пазара.

Всичко все още е плод на концепции и разработки в лаборатории, но е факт интересът, проявяван от редица компании, които са готови да направят големи инвестиции в развойна дейност, за да са лидери след 10 години.