Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света "Фейсбук" вчера се защити от твърденията на президента на САЩ Джо Байдън, че медийната платформа "убива хора" като допуска разпространение на дезинформация за COVID ваксините и изтъкна, че фактите показват друго, предаде Ройтерс.

Данните сочат, че 85 процента от потребителите на "Фейсбук" в САЩ вече са ваксинирани или желаят да се ваксинират срещу COVID-19, обяви "Фейсбук" в съобщение на сайта си в корпоративния блог на вицепрезидента на компанията Гай Розън.

Целта на президента Байдън беше до 4 юли 70 на сто от американците да са ваксинирани. "Фейсбук" не е причината тази цел да не бъде изпълнена, се казва в съобщението.

В него се посочва, че за борбата с пандемията е необходимо участието на цялото общество и информацията за тези усилия трябва да се гради върху факти, а не върху спекулации.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са установени над 34 милиона случаи на зараза от коронавирус, починали с ковид са 608,8 хиляди души. И по двата показателя страната е на първо място в света, посочва ТАСС.

По сведения на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, 56 процента от населението на страната (над 185,7 милиона души) са били инжектирани най-малко с една доза препарат срещу ковид.

Около 48,5 процента (160,9 милиона души) са напълно имунизирани.