Русия настоя за "незабавно" възстановяване на официална страница във "Фейсбук" на руското министерство на външните работи, блокирана след публикуване на "незаконно съдържание", предаде Франс прес.

Руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" съобщи, че е изпратил писмо до "Мета" - калифорнийският технологичен гигант, собственик на "Фейсбук", с настояване за "незабавната отмяна на ограниченията върху официалната страница" на нейната делегация във Виена, отговаряща за преговорите за контрола на въоръженията.

Блокирането на страницата "е акт на цензура", който "нарушава съществения принцип за свободен поток на информация", добави Роскомнадзор.

Въпросната страница във "Фейсбук" е била блокирана в петък с мотив, че на нея е било публикувано "незаконно съдържание", съобщи ръководителя на руската делегация във Виена Константин Гаврилов. Първоначално руските дипломати помислили, че е възникнала техническа грешка, затова чак в неделя протестирали блокиране на страницата пред компанията. Гаврилов заяви, че делегацията е използвала тази страница единствено за публикуване на официални изявления на руските отговорни представители.

Потърсена за коментар, групата "Мета" начело с Марк Зукърбърг, не отговори веднага. Но след възраженията на Москва руската страница във "Фейсбук" бе разблокирана, предаде Франс прес. През февруари 2021 г. пък беше блокирана страницата в "Туитър" на същата руска делегация.

Между другото, не само Роскомнадзор се оказа недоволен от внезапното блокиране, но и Алексей Пушков, председател на комисията по информационна политика на Съвета на федерацията. Той припомни на компанията, че е длъжна да плати 1,99 милиарда рубли за многократен отказ за премахване на забранено съдържание.