Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) съобщи, че е свалила десетки акаунти, някои от които са били използвани от служители на бразилския президент Жаир Болсонаро и двама от синовете му депутати, предадоха световните агенции.

Фейсбук уточни, че решението се основава на създаването на фалшиви профили, участвали в "координирано неавтентично поведение", уточнява Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Свалени са 35 акаунта, 14 страници, една група и 38 записа в Инстаграм (Instagram). Всички те са били обединени в мрежа, която частично е работила в автоматичен режим и е била насочена към потребители в Бразилия.

Операторите на мрежата са се опитали да скрият самоличността си и да се представят за журналисти от различни медии. Те са разпространявали материали, свързани с местни новини, вътрешна политика, избори, критики срещу политически противници и медии. Публикувани са били и материали, свързани с пандемията от коронавирус, уточнява ТАСС. Част от страниците е блокирана за разпалване на омраза и разпространение на очевидно невярна информация.

Шефът на отдела на Фейсбук по киберсигурност Натаниел Глейхър посочи в интервю за Ройтерс, че компанията няма доказателства мрежата да е била пряко управлявана от Болсонаро и неговите синове Флавиу и Едуарду. Според оценки страниците във Фейсбук са имали над 880 000 последователи, а страницата в Инстаграм - над 900.

През април освен това са били свалени десетки страници, свързани с Канада, САЩ, Украйна и Еквадор, насочени към аудитория в тези и други страни.