Федералната служба за сигурност на Русия е станала жертва на кибератака, съобщават "Форбс" и руската редакция на БиБиСи.

Според информация на двете медии хакер е откраднал 7.5 терабайта данни от голям подизпълнител на руското контраразузнаване.

Изтеклата информация разкрива подробности за някои специални проекти на руската служба за сигурност като разработки за извличане на данни от социалните мрежи, включително "Фейсбук" и "Линкдин", проследяване на хора, използващи анонимния браузър TOR и разделянето на интернета, ползван от държавните институции от този на световната мрежа. TOR се използва за заобикаляне на ограничения в интернет, прикриване на данни и достъп до т. нар. "тъмна мрежа".

На 13 юли хакери от групата 0v1ru$ са публикували на сайта на компанията SyTech подробности за изтеклите данни. SyTech са голям подизпълнител за дигитални проекти на Федералната служба за сигурност на Русия и именно от фирмата са изтекли въпросните файлове.

Хакерите проникнали в сървъра на обслужващата службите ИТ компания. Вместо подпис оставили усмихнато лице на началната страница на компанията. Емотикомът е популярен сред руските потребители и означава "тролване". 0v1ru$ са предали данните на хакерската група "Дигитъл революшън", които са ги публикували и разпратили до различни медии.

Течът на данни е описван като вероятно най-големият в историята на руските разузнавателни служби.

ФСБ (Федералната служба по безопасност) е наследник на съветското КГБ и се грижи за контраразузнаването на Русия, но освен на територията на страната, осъществява и големи операции по наблюдение и събиране на информация в чужбина, отбелязва "Форбс".

Хакерите от 0v1ru$ разкриха имената на мениджъри от SyTech и наименованията на проектите Arion, Relation и Hryvnia. От архива, с който руската редакция на Би Би Си успя да се запознае, следва, че SyTech е работила по поне 20 непублични ИТ проекта, поръчани от руските специални служби и отдели, но тези документи не съдържат държавни тайни.