TrendForce публикува нова прогноза за пазара на смартфони през тази година и от нея става ясно, че той ще продължи да се свива. Компанията очаква през 2019 да бъдат произведени 1.41 милиарда смартфона, което ще е с 3.3% по-малко на годишна база.

Според прогнозата компаниите ще намалят производството, за да отговорят на намаленото търсене, което на свой ред е свързано с липсата на съществени иновации, а това стимулира потребителите да сменят телефоните си все по-рядко. Ако търсенето намалее още, TrendForce очаква спадът в производството на смартфони да се увеличи до 5%, предава Mobile Bulgaria.

Статистиката показва възхода на Huawei

Снимка: TrendForce

Samsung ще продължи да бъде лидер с пазарен дял около 20%, но на второто място ще се изкачи Huawei, която трайно ще измести Apple. Според прогнозата китайците може да успеят да направят 225 милиона смартфона, което ще им донесе 16% от пазара и ще е достатъчно за задминаването на Apple. Huawei ще продължи да разширява присъствието си в Източна Европа, Бразилия и Южна Америка, като в същото време ще запази позициите в родината си, но може да се окаже уязвима в търговската война между САЩ и Китай.

Предизвикателствата пред Apple също ще са сериозни. TrendForce прогнозира, че компанията ще продължи да страда от по-дългия цикъл за замяна на телефоните и слабите продажби на премиум моделите в Китай. Като цяло през 2019 смартфоните на компанията може да се свият до 189 милиона броя за пазарен дял от 13%. Ако напрежението между Китай и САЩ се увеличи, обемите може да намалеят още. Агенцията посочва, че Xiaomi, OPPO и Vivo ще запазят своите места (4, 5 и 6) и през 2019. Според прогнозата Xiaomi може да произведе 129 милиона смартфона (123 милиона през 2018), за OPPO се очаква запазване на обема от около 120 милиона, а при Vivo може би ще има спад до под 100 милиона броя.