Китай въведе днес механизъм за ограничаване на дейността на чуждестранни компании в отговор на американската забрана за качване на приложенията ТикТок (TikTok) и УиЧат (WeChat) от утре, предаде Франс прес.

Китайският списък на "ненадеждни организации" - в който имената на чуждестранни компании не се съобщават публично - предвижда потенциални санкции, включващи глоби, ограничаване на дейности и дори на достъпа на материали и персонал до Китай.

Влизането му в сила се възприема като отговор на подобен списък, съставен от Вашингтон с цел да бъде изключен китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) от американския пазар и след това да последват мерки срещу ТикТок и УиЧат.

По-рано китайското министерство на търговията предупреди, че ако САЩ продължат с едностранните действия, Китай ще приеме необходимите мерки, за да защити правата и интересите на китайските компании.

Според американското търговско министерство Китайската комунистическа партия е доказала, че има средствата и намерението да използва тези приложения, за да застраши националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ.

Вашингтон обаче остави вратичка за ТикТок - много популярно приложение сред младежите, позволяващо заснемане и споделяне на кратки видеа - като му даде срок до 12 ноември, преди да забрани изцяло дейността му в САЩ. Сегашните му потребители просто няма да могат да го обновяват.

Ако дотогава приложението отстрани проблемите за националната сигурност, забраната за качване може да бъде отменена, посочи министерството на търговията.

Приложението УиЧат обаче, което има около 19 милиона потребители в САЩ, от утре ще бъде почти напълно дезактивирано на американска територия.

В момента преговорите на компанията майка на ТикТок, БайтДенс (ByteDance), за продажба на американските й дейности на американска компания са в застой.

Вчера ТикТок поиска от американски съд да блокира забраната на администрацията на президента Доналд Тръмп, уверявайки, че дава максимални гаранции за сигурността и личния живот на американските потребители, които са 100 милиона.