Руската Федерална служба за сигурност и правоохранителните органи задържаха четирима членове на международната хакерска група "Инфрод органайзейшън", чийто предполагаем основател Андрей Новак е обявен за издирване в САЩ по обвинение в киберизмама, предаде ТАСС.

Според източник от органите на реда Новак е арестуван, а другите трима предполагаеми хакери са под домашен арест. Задържани са били със съдействието на правоохранителните органи на САЩ. Основен източник на доход за тях са били откраднати данни от кредитни карти.

Следствието продължава да търси други членове на "Инфрод органайзейшън".

Московският съд, постановил мерките за неотклонение, уточни, че задържаните са обвинени в неправомерен достъп до компютърна информация и неправомерен оборот на средства за разплащане. Никой от тях още не е обжалвал постановения арест.

През февруари 2018 г. бе съобщено, че служители на реда са задържали в САЩ 13 предполагаеми участници в престъпна схема, нанесла щети за най-малко 530 милиона долара. Повдигнати са били обвинения - включително задочно, на 36 лица, включително на Андрей Новак, напомня агенцията. Другите задържани тогава са били граждани на САЩ, Австралия, Великобритания, Франция, Италия и Сърбия. По данни на американското министерство на правосъдието, престъпната група е била организирана от украински гражданин през 2010 г.