Надпреварата за поставяне на "най-добрата" камера в смартфон отдавна е достатъчно оспорвана. Освен най-популярните марки, чиито реклами сме свикнали да гледаме, доста често, в нея се включват и компании с по-малка популярност.

Според всепризнатата класация за камери на смартфони DxOMark на пазара има нов водач - Oppo Find X2 Pro. Със своите 124 точки той измести досегашния водач, който също не беше от традиционните марки в класацияа, а именно Xiaomi Mi 10 Pro.

Вижте как снима Oppo Find X2 Pro >> >> >>

Моделът, който доста трудно може да се намери в България, разполага с QHD екран, работещ на 120 Hz. Той е базиран на Qualcomm Snapdragon 865 чипсет. Най-голямото му достойнство - неговата камера - има три сензора. Основният е 1/1.4" Quad-Bayer и поддържа 48-мегапикселова резолюция. Широкоъгълната камера на модела е ½ инчов сензор с PDAF фокус, а третият обектив е 13-мегапикселова камера, която има оптична стабилизация и 5-кратно оптично увеличение.

Смартфонът има двойна LED светкавица, може да записва 4K видео със 60 кадъра в секунда и HDR клипове с 30 кадъра в секунда, като общата оценка от 124 точки се получава с резултат 134 за снимки и 104 за видео.