Преди дни писахме, че американската администрация подготвя затягане на мерките срещу Huawei, които могат да имат по-сериозен ефект върху компанията. Търговското министерство обаче е оттеглило предложението, след като срещу него са застанали Пентагонът и финансовото министерство, разкриват източници на The Wall Street Journal.

В момента американските компании могат да продават продукти на Huawei от своите чуждестранни локации без лиценз, ако в тези стоки има по-малко от 25% материали или патенти, които са дело на щатски производители. Търговското министерство възнамеряваше да намали тази граница до 10%, което допълнително щеше да окаже натиск върху китайската компания, предава Mobile Bulgaria.

Според информацията Пентагонът се е противопоставил на предложението с обяснението, че то ще засегне интересите на американските компании, като ограничи допълнително стоките, които могат да продават на Huawei. По този начин компаниите ще изгубят ключов източник на приходи, а това ще ги лиши от средства за изследователска дейност, която е нужна за поддържане на технологична преднина.