Въглеродните нишки от край време са широко използвани в производството на редица машини, при които е нужно ограничението на теглото. До сега това са били най-често части за самолети, автомобили, мотоциклети и т.н.

Тези дни обаче ставаме свидетели на първия мобилен телефон, изработен от този материал. Става въпрос за белгийски стартъп, носещ името Carbon Mobile и лансиращ на пазара първия си модел с панел, изцяло създаден от въглеродни нишки - Carbon 1 Mark II.

Android смартфонът има 6-инчов екран и размери от 153.5 на 74 мм. Благодарение на материала, от който е направен, той е с дебелина от 6.3 мм и тегло от само 125 грама. Моделът разполага с AMOLED дисплей, покрит със специално защитно стъкло Corning Gorilla Glass 6.

Смартфонът работи с чипсет MediaTek Helio P90 и има 8GB RAM, както и 128 GB вградена памет. Камерата е двойна с по 16 мегапиксела на сензор, а селфи камерата е 20-мегапикселова. Батерията пък е 3050 мАч. Най-интересното нещо в модела обаче си остава корпусът. Той е много приятен на пипане, изключително тънък и здрав, а логото, което можем да видим на гърба му играе ролята и на индикатор за съобщения.