Руският смартфон YotaPhone предложи доста интересен дизайн, съчетавайки стандартен дисплей и E-Ink екран на гърба. За съжаление изглежда компанията зад проекта Yota Devices е обявила банкрут на Каймановите острови, където е официалната ѝ регистрация, предава Mobile Bulgaria.

Причина за това развитие е съдебно дело от страна на Hi-P Singapore, която е производител на първите два модела YotaPhone. Съдебният иск за 126 милиона долара е заведен през 2015 и се основава на отказа на Yota Devices да вземе цялата произведена продукция.

Най-вероятно това се дължи на слабите продажби, които според The Financial Times са били едва 75 000 броя за двата модела. Въпреки интересния си и потенциално полезен дизайн, YotaPhone не постигна желания от създателите си успех и постепенно се отдръпна от повечето пазари.

Към края на 2016 компанията реши да премести фокуса си върху Китай, a най-новият модел YotaPhone 3 дебютира през август миналата година и е достъпен само в страната. Въпреки преструктурирането изглежда това най-вероятно ще е краят на марката.