В Украйна терминалите Starlink ще се използват за разполагане на обществени Wi-Fi точки, които ще осигуряват достъп до интернет при прекъсване на електрозахранването, заяви министърът на цифровата икономика на Украйна Михайло Фьодоров пред Forbes.

Терминалите Starlink ще бъдат доставени от Полша, а точките ще се захранват от акумулатори Tesla Powerwall. Обществените точки за Wi-Fi ще започнат да функционират през ноември.

Точният им брой не е обявен. "Не знам колко такива горещи точки ще има. Сега правим няколко тестови места, за да видим как работят и да ги разширим. Част от партидата от 1570 терминала ще бъде насочена в тази посока. Те все още са на път", каза Федоров.

Той казва също, че в Украйна има 20 хиляди терминала Starlink на Илон Мъск.

Федоров заяви, че "използваме Starlink в енергийния сектор, медицината, телекомуникациите, за работата на държавните органи, пожарните служби, спасителните екипи и в други ситуации".

През последните седмици в резултат на масирани ракетни обстрели в много украински градове има сериозни проблеми с електрозахранването.

Наскоро Илон Мъск заяви, че няма да изключи Starlink в Украйна, дори ако Министерството на отбраната на САЩ не плати за това, както фирмата му искаше.

Също така неотдавна Руската федерация нарече американските търговски спътници, сред които е и Starlink, "законни цели".