"Разработката на третото поколение на руския смартфон YotaPhone приключи и серийното производство може да започне веднага, но за това са нужни средства", обяснява шефът на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за Россия 24, цитирано от Факти.

Според Чемезов виновник за замразяването на проекта е съакционерът China Baoli Technologies, който купи 30% от Yota Devices за $46 млн. миналата пролет. Първоначално китайците били изключително ентусиазирани за новия смартфон, но постепенно изгубили интерес и в момента нямали никакви намерения да инвестират средства в серийно производство.

Припомнете си иновативния YotaPhone 2 >> >> >>Бъдещата съдба на YotaPhone 3 тъне в неяснота. Самият Чемезов също не се нагърбва с никакви прогнози кога ще започнат продажбите на смартфона. Втората генерация на апарата с два екрана се появи през 2014 г. и може да се купи на драстично по-ниска цена в Китай, отколкото в Русия.

От май до септември 2016 г. загубите на Yota Devices са достигнали $7.8 млн.

От холдинга Telconet, който притежава 34.9% от акциите на компанията, твърдят, че средствата не са пропилени, а са инвестирани в развойна дейност, логистика и търговски канали.