Това предвижда проектът на федералния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година, обнародван от Белия дом, предава ТАСС, цитирана от БТА.

Както се отбелязва в документа, за строителството на кораба Orion и за извеждането му в космоса от тежката ракета-носител SLS ще бъдат заделени 3,7 милиарда долара.

Това ще позволи да се поддържат програмите и провеждането на тестовия старт на първия пилотиран полет около Луната към 2023 година, се казва в проектобюджета.

Капсулата Orion се конструира от корпорацията Lockheed Martin, а ракетата SLS от корпорацията Boeing.

Бюджетът на НАСА за 2018 годна ще е около 19.5 милиарда долара, като освен ударението върху Луната, в проекта е отбелязано, че НАСА трябва да помогне в създаването на ново поколение масови свръхзвукови самолети.

От в. "Гардиън" отбелязват, че всички заложени цели в бюджета за 2018 г. ще бъдат изпълнени след края на настоящата администрация на президента Тръмп. От вестника припомнят още, че в последните години бюджетът на НАСА е доста близък до желаното от агенцията.

Дори и Тръмп да бъде преизбран за втори път, НАСА няма да може да успее за това време да изпрати пилотирана мисия до естествения спътник на Земята.

Бюджетът разкрива, че сегашната администрация възнамерява да предостави на частния сектор главната роля в усвояването на космическото пространство, включително и полетите до Луната. Вашингтон ще прекрати финансирането на Международната космическа станция от 2024 година.