Вторият ни космонавт излита на борда на съветския космически кораб "Союз ТМ-5", като полетът му е осъществен 9 години след този на първия български космонавт - Георги Иванов.

Всъщност имало е възможност Александър Александров да бъде първият български космонавт. Той влиза в космическата ни програма през 1977 година и по-късно е избран за дубльор на Георги Иванов.

Тодор Живков награждава Александър Александров

Снимка: Иван Григоров, Dir.Bg

Подборът за първия набор български космонавти започва през 1977 г. Всички кандидати са военни летци. Основното административно изискване кандидати да са завършили Военно-въздушното училище "Георги Бенковски" в периода между 1964 и 1972 г. Което означава да имат пълно висше образование (което училището започва да дава от 1964 г.) и поне 3 години летателен стаж.

Заявление подават стотици военни летци. Първият подбор е през лекарската комисия в България. Успешно преминалите се изпращат за обстойно изследване във Военно-медицинската академия в София, което продължава няколко седмици. Тъй като изискванията са твърде строги и кандидатите силно оредяват, се налага да се увеличи възрастовата граница.

Космонавти от Унгария, СССР, България и ФРГ на конгрес на Асоцияцията на участниците в космически полети под надслов Планетата е общ дом, Земята е една за всички

Снимка: Иван Григоров, Dir.Bg

На финала остават само 4 души -Александър Александров, Георги Йовчев, Георги Иванов и Иван Наков.

Накрая е избран Георги Иванов, а Александър Александров е определен за негов дубльор.

Александър Александров чака 9 години, за да осъществи мечтата си и да полети над земното кълбо.

Междувременно той се подлага на усилени тренировки, включително и в Звездното градче край Москва. Александър Александров се обучава и да оцелява в екстремни условия свързани с възможността, космическата капсула да се приземи в крайно неблагоприятна зона - например в Сибир.

Александър Александров

Снимка: Иван Григоров, Dir.Bg

Мисията на втория ни космонавт продължава 10 дена - от 7 до 17 юни 1988 г. Неговият космически кораб се скачва на 9 юни 1988 г. с новата по това време съветска космическа станция "МИР". На борда й Александър Александров извършва 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев.

Освен експериментите, Александър Александров прави и друго - той се превръща в първият космонавт свирил на гайда в космоса. Българинът занесъл на борда на "Мир" и куклата Педя човек-Лакът брада, както и пръст от връх Шипка и от гробът на баща си. Космонавтът пазел тези спомени от България в специално ковчеже.

Посрещането на Александър Александров

Снимка: Иван Григоров, Dir.Bg

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Любопитен факт е, че само година преди полета на българина към космическата станция "Мир", на нейния се е намирал друг Александър Александров - руски космонавт, чиято задача тогава е била да излезе в открития космос и да монтира два допълнителни слънчеви панела на "Мир".

След завръщането си от космоса вторият български космонавт е посрещнат като герой и е удостоен с редица ордени и награди. СССР също награждава летецът, като той става петият и последен българин, носител на званието "Герой на Съветския съюз".

Александър Александров със своето семейство

Снимка: Иван Григоров, Dir.Bg