Илон Мъск смята, че колонизацията на Марс може да бъде извършена за 20 години. Технологията за това е налична, като единствената пречка е времева и финансова. Според милиардерът след първото посещение на Червената планета ще последва създаване на база и дори град. НАСА от своя страна твърдят, че ще изпратят хора на Марс през 30-те години на този век. Според редица изследователи след 100-150 години полетите до Червената планета ще са чести, а там ще живеят доста хора.

А щом полетите станат достатъчно евтини, то Марс буквално ще се отвори за цялото човечество. Няма да е трудно да предположим, че туризмът на Червената планета ще бъде истински хит. Поради тази причина съставихме списък на петте най-големи забележителности, които нашите наследници могат да зърнат от пръв поглед на Марс.

Вижте как изглеждат 5-те топ дестинации на Марс >> >> >>

1. Най-високата планина в Слънчевата система (Olympus Mons)

Olympus Mons

Снимка: NASA

Марс е планетата с най-високи планини в Слънчевата система. Геологията на Марс е доста интересна, защото там се намира още най-дълбокия и дълъг каньон в нашата система. Що се отнася за планините те са няколко и всички имат вулканичен характер. Първенец обаче е Olympus Mons или на български - просто Олимп. Най-високият връх се извисява на цели 21 900 метра височина от основата.

Площта на вулкана е съпоставима с тази на Франция и изкачването му би било изключително лесно, но дълго, заради свръх полегатите му склонове. На Марс има още няколко вулкана, които са с височина над 10 000 метра. Намират се и високи планини, които са формирани в резултат на паднала разтопена марсианска маса, както и такива, образувани в следствие на ерозия.

Любопитно е, че понякога почти целият Марс е обхванат от пясъчни бури, като единствените места, незасегнати от праха са високите вулкани. За бъдещите туристи би било много интересно да наблюдават пясъчните бури, докато стоят необезпокоявано на най-високите места в Слънчевата система.

2. Най-дълбокият каньон в Слънчевата система (Valles Marineris)

Valles Marineris

Снимка: NASA

Валес Маринерис е името на най-големият каньон в Слънчевата система. Той се простира на дължина от 4000 километра. На места ширината достига до 200 километра, но има и много по-тесни участъци. Дълбочината пък е 7 километра. Интересно е, че каньонът често понякога е покрит с воден лед, като се спекулира, че под повърхността му може би още има вода. Тези твърдения се подкрепят от скорошното откритие на течна вода, спускаща се по части от склоновете на каньона.

От научна гледна точка Валес Маринерис е много любопитен, а някои смятат, че там е добро място за изграждането на база - каньонът е по-защитен и евентуално има залежи на вода. Може би няма да е изненада, ако след време първият хотел на Червената планета се окаже някъде във Валес Маринерис.

3. Северният и Южният полюс

Южният полюс на Марс

Снимка: ESA

Не е много ясно, дали на Марс може да правите снежни човеци и да се замервате със снежни топки, но ако това не би навредило на вашия скафандър - мястото е в най-северните или южни райони на червената планета. Комбинацията от бяла повърхност и червено-кафяво небе изглежда доста апокалиптично и красиво, като полюсите на Марс биха имали голям потенциал за туризъм.

Полюсите обаче будят интерес, не само заради възможностите за практикуване на зимни спортове или организиране на фотопланери. Радарни проучвания на Южния полюс на Марс сочат, че там има 20-километрово езеро от течна вода.

Езерото е покрито от слой замръзнал въглероден диоксид и марсиански прах и пясък, като то се намира на 1.5 километра дълбочина от повърхността. Това означава, че то е защитено от космическите лъчи и "съответства на условията за възможно съществуване на форми на живот".

На Земята също има подобни езера, намиращи се под замръзналата повърхност на Гренландия и Антарктида. Най-известното е езерото "Восток", което се намира на около 4 километра под замръзналата повърхност на Антарктида. Въпреки, че "Восток" се намира под дебел слой лед от поне 25 милиона години в него има живот, като се срещат необичайни за останалата планета бактерии.

Именно езерото "Восток" служи като доказателство, че стига животът да е възникнал, той би могъл да оцелее, скрит в течна вода под плътен лед. Освен на Марс, течна вода под лед има на спътника на Юпитер - Европа, и на луната на Сатурн - Енцелад.

4. Черните дюни в подножието на планината Шарп

Черните дюни на Марс

Снимка: NASA

Марсоходът Curiosity кацна на Марс през август 2012 година и оттогава разкрива невероятни панорами от кратера Гейл и високата над 5000 метра планина Шарп. Роувърът засне любопитни черни дюни и пейзажи напомнящи едновременно земни и извънземни. Черните дюни в кратера будят голям интерес. Знае се, че ситния им пясък е изключително заострен - разходката из местността би била екстремна в скафандър. Гледката на сините изгреви и залези над близките планински склонове обаче би била неповторима.

5. Усмихнатият кратер (Galle Crater)

Усмихнатият кратер Гал

Снимка: NASA

Кратерът Гал има диаметър от 230 км, но не това е най-интересното за него. От Космоса или от голяма надморска височина той изглежда като усмихнато лице. "Очите" всъщност са два по-малки кратера, а "устата" е планинска верига. 

Кратерът предлага още доста дюни, а заради разположението си е честа арена на "прашни дяволи" - слаби урагани подобни на вид на торнадо.

Усмихнатият кратер има роля и в комиксите (а вече филм и сериал) - Watchmen. Това със сигурност би повлияло на туристическият интерес към мястото.

Бонус - Лицето на Марс (Cydonia Mensae)

Снимка: NASA

Ако обичате конспирациите и митовете, то това е дестинацията за вас. Месността Кидония се намира в Северното полукълбо на Марс и преходна зона между гъсто покритите с кратери южни региони и относително гладките равнини на север. Кидония е покрита с множество скални образувания, а някои от тях са оставили своя отпечатък върху поп-културата тук на Земята.

Става дума за прословутото Лице на Марс, както и за Марсианските пирамиди. Те се намират в Кидония и са за пръв път заснети от сондите Викинг 1 и Викинг 2. Това става през 1976 година, а резолюцията на изображенията е достатъчно ниска, за да накара дори учените да започнат да се питат дали на Марс не е имало древна цивилизация.

Отговорът идва няколко десетилетия по-късно, когато няколко сателита подробно заснемат района и откриват, че пирамидите и "лицето" всъщност са били оптична илюзия, породена от светлосенките и ниската резолюция. Въпреки това районът Cydonia Mensae е доста красив и дори има историческа стойност, заради филмите и историите, които е вдъхновил.