Сатурн е втората по големина планета в Слънчевата система, като тя е най-известна със своите пръстени, които могат да се видят дори и със слаб телескоп. Сатурн е интересен и с факта, че там се намира единствената луна с атмосфера (Титан), която освен това е и по-плътна от земната.

Интерес за учените представлява и луната Енцелад, която има глобален океан от течна вода и може би бактериален живот.

Любопитната информация обаче не се изчерпва с това, тъй като Сатурн е една от най-странните планети в нашата Слънчева система.

Вижте най-красивите снимки на Сатурн >> >> >>

Ето и кои са 5-те най-невероятни факти за 6-тата по ред планета:

Сатурн е по-лек от водата

Макар да е втората по размери планета в Слънчевата система, Сатурн е изключително лек. Всъщност, това е единствената планета в нашата система, която е по-лека от водата. Плътността на Сатурн е 0,687 г/куб. см, докато тази на водата е 0,998 г/куб. см.

Това означава, че ако имате достатъчно голям басейн, пълен с вода, в който да потопите Сатурн, то планетата ще изплава на повърхността й. Поради диаметъра си от 120 536 километра този експеримент едва ли някога ще може да се осъществи в реалния свят.

По-гореща планета от Земята

На пръв поглед, това не е така, защото температурата във високите слоеве на атмосферата на Сатурн е около -130 градуса по Целзий. Газовият гигант обаче излъчва 2,6 пъти повече топлина, отколкото получава от Слънцето, а температурата в неговото ядро е два пъти по-голяма от земното и достига до над 11 700 °C.

Сатурн не се върти като твърдо тяло

Един ден на Земята има еднаква продължителност, където и да се намирате на нейната повърхност - 23 часа 56 минути 4 секунди. Ситуацията на Сатурн е различна. Ако стоите на екватора, то едно завъртане става за 10 часа и 14 минути, един ден на по-северните или южни географски ширини обаче има продължителност от 10 часа 39 минути и 24 секунди. Това е така, защото Сатурн се върти не като твърдо, а по-скоро като течно тяло, в следствие на което се образува разликата.

Дъждове от диаманти

Според астрофизиците на Сатурн преваляват дъждове от диаманти. Силните гръмотевични бури в атмосферата на газовия гигант водят до образуването на частици от въглерод. Това е така, защото светкавиците разлагат метана на съставящите го атоми. След това образуваните въглеродни частици се компресират до диаманти, при падането си надолу в атмосферата. Според учените на Сатурн може да има плътен слой от "наваляли" диаманти.

Променящи се цветове

Сатурн и Земята имат наклонени оси, спрямо равнините на орбитата си. Това означава, че и на двете планети има сезони. Интересното е, че както на Земята, така и на Сатурн всеки сезон има свой специфичен цвят. През зимата, когато до единият полюс почти не достига светлина той придобива синкав тъмен отенък. Когато настъпи лятото цветът става златисто жълт. Явлението се обяснява не толкова със затоплената температура, а със повече фотохимични реакции в атмосферата, които са активирани от светлината.