В една наскоро публикувана специализирана статия, озаглавена: "Гъби на Марс? Доказателства за растеж и поведение от последователни изображения" (Evidence of Growth and Behavior From Sequential Images), предизвика големи вълнения в научната общност, предава БНР.

Раун Габриел Джоузеф (Rhawn Gabriel Joseph) и колегите му са изследвали колесните следи на марсохода Opportunity. След като колелата оставят следи в марсианската почва, изглежда, че през определени сезони на Марс, особено пролетта, се появяват кръгли форми, които приличат на гъби, съобщава сайтът offnews.bg.

Когато тези форми се заличат, след като Opportunity мине отново върху тях, се появяват нови сфери - някои дори с нещо подобно на стъбла, показват снимки, направени от Opportunity.

"Същинският въпрос относно Марс е дали има извънземни микроорганизми на повърхността или под повърхността на Марс. Научният консенсус и научните факти са, че на повърхността на червената планета няма извънземни микроорганизми, тъй като тя е обляна в слънчева и космическа радиация. Това са високочестотни енергийни частици, които удрят повърхността на планетата и това е радиацията. Под повърхността на планетата - говорим в рамките на метри, дори няколко километра, където има подпочвени, подземни езера с течна вода, там може да има, но все още не сме изследвали тези места.На Марс има вода в течно състояние под повърхността, но иначе под формата на лед подобен на този на земята и на повърхността, но под един тънък слой от ръжда, който облива цялата планета Марс и затова тя е червено-оранжева", каза за БНР Тихомир Димитров, дипломиран магистър от иновативната програма "Астрономия и популяризация на астрономия в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

По думите му гъбите на Марс представляват много малки кръгчета с размери на човешки нокът.

"Това са малки групови образувания, които са се образували на повърхността на Марс преди около 3 и половина милиарда години, а не както е цитирано в материала в днешни дни. Това са неща, които са се образували преди милиарди години и се образуват в региони, където е имало периодично засушаване и след това отводняване на този район. Райони, в които водата се е изпарявала през марсианското лято, защото на Марс има четири сезона, както на земята и последващо през по-влажните сезони", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Димитров.