Български учен спечели 2 млн. евро за разработване на нов изкуствен интелект. Наградата е от Европейския съвет за научни изследвания. Проектът ще може да се прилага в сфери като медицина, самоуправление на автомобили, финанси и сигурност, съобщи БНТ.

" и изкуствения интелект. Работи в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Сред множеството отличия, които получава по света е наградата "Джон Атанасов", която се присъжда от президента на България за високи постижения в областта на компютърните науки.

Създава съвършени математически алгоритми, с които може да се проверява изправността на самолетите, корабите и военните машини. Също така е предприемач. През последните години разработва ново поколение изкуствен интелект. За проекта е награден с 2 млн. евро от Европейския съвет за научни изследвания. Това е второто му отличие от европейската организация.

Самата награда е посветена на създаването на нов тип изкуствен интелект, който е по-надежден и по-сигурен от сегашния. "Ако трябва да дадем пример със сегашния изкуствен интелект, който се използва в автомобилите - например промяната на климатичните условия, ако завали дъжд или сняг, той може да заблуди изкуствения интелект, дори и най-напредналия и той да обърка нещо просто като истинския знак, който е "СТОП" със знак за ограничена скорост и по този начин автомобилът да не спре и да сътвори ПТП. И подобни грешки не са частен случай, те се случват във всички части на изкуствения интелект. Идеята на проекта е да създаде нов тип изкуствен интелект, който не само работи надеждно и сигурно, но и позволява да се покаже чрез математически методи, че такива грешки не може да се случат. Така гарантира и че системата работи правилно спрямо дадени регулации, изисквания", обяснява проф. Мартин Вечев.

По разработването на новия изкуствен интелект проф. Вечев работи с екип от 30 души в България и Швейцария.

Проектът е за 5 години, но още от самото начало очакваме нови резултати. Той ще засегне всички сфери на изкуствен интелект, дали са автомобили, дали е застраховане, финансовият сектор, информационната сигурност, роботиката. Ние работим по тази тема някъде около 4 години вече и на базата на тези научни резултати, разработки, ние създадохме и дълбоко технологичен стартъп - компанията LatticeFlow, която е един от световните лидери в сферата на надеждния изкуствен интелект, отбеляза проф. Мартин Вечев.

Учени наричат наградите, които дава Европейският съвет за научни изследвания "Шампионска лига". Тази година в нея са опитали да влязат над 2600 изследователи. Отличените са близо 10% от тях.

"Това де факто е единственият инструмент в Европа, който финансира идеи, с мотото голям риск, голям скок. Тоест това са идеи, които могат да доведат до огромен напредък в науката, в иновациите и де факто по-нататък в бизнеса. Например в ранната диагностика медицинска диагностика на рак на гърдата, могат да се спасят над половин милион жени на година. Но специалистът да погледне и да потвърди или отхвърли тази хипотеза, т.е. ще се формират нови модели на работа между хората и машините", обясни проф. Мартин Вечев.